Teoria generală a relativităţii a lui Albert Einstein (teoria gravitaţiei), care spune că un obiect schimbă spaţiul şi timpul din jur, a fost dovedită de o serie de măsurători noi efectuate de o echipă de astronomi de la Univesitatea din Copengaha.
Echipa condusă de Radek Wojtak, de la Institutul Niels Bohr din cadrul Universităţii Copenhaga, a testat o predicţie clasică a relativităţii generale: lumina îşi va pierde din energie, plecând dintr-un câmp gravitaţional. Cu cât câmpul va fi mai puternic, cu atât pierderea de energie va fi mai mare. Fotonii emişi de un centru al unui cluster de galaxii (roi de mii de galaxii) vor pierde mai multă energie decât fotonii care vin din marginea clusterului.
Echipa a studiat date provenind de la 8000 de clustere şi au observat că, într-adevăr, lumina călătoreşte mai greu din centrul clusterului, scrie realitatea.net.
Astrofizicianul David Spergel,de la Universitatea Princeton a declarat că „aceasta este încă o victorie pentru Einstein“, scrie Wired.com.
În 1916, teoria generală a relativităţii propuse de Einstei a revoluţionat felul în care fizicienii vedeau spaţiul şi timpul: a unit două concepte care până atunci se credeau a fi independentate într-o singură entitate: masa afectează spaţiu-timp, deformându-le.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu