Fiecare relație de cuplu implică o anumită cantitate de conflicte, dezacorduri și dificultăți, adesea cauzate de moduri diferite de a percepe lumea. Uneori, aceste neînțelegeri ne pot copleși și simțim nevoia să le comunicăm. Este o idee bună să vorbim cu familia sau prietenii despre problemele de relație pentru ca aceștia să ne dea sfaturi sau poate doar pentru a ne elibera de povara emoțională pe care o avem?
Murray Bowen, un pionier al terapiei de familie a declarat că ”un sistem emoțional de două persoane este în sine instabil, tolerează puțin stres fără a include o terță parte”. Bowen credea că, deși suntem în general capabili să facem față anxietății, atunci când aceasta devine cronică poate deveni problematică, interferând cu capacitatea noastră de a ne diferenția și de a răspunde în mod corespunzător la stările emoționale ale partenerului nostru. În schimb, crearea unui triunghi poate suporta mai multă tensiune pe măsură ce se discută cu o a terța persoană despre tensiunile din relație.
Astfel, triangulația apare ca răspuns la experimentarea anxietății. În practică, ”triangulăm” mai mult în perioadele de stres, ceea ce înseamnă că ”abandonăm” relația pentru a căuta sprijin de la o altă persoană. Bowen credea că această terță parte ar putea stabiliza relația, potrivit unui articol scris de Angolo Psicologia.
Teoria triangulației explică de ce simțim nevoia să vorbim cu familia sau prietenii despre problemele relaționale în timp ce căutăm sprijinul acestora pentru a atenua tensiunea care s-a acumulat în relație.
Atenție, triagngulația creează adesea o poziție în care o persoană este exclusă. Și într-o relație, această excludere emoțională nu este doar foarte greu de tolerat, dar poate duce direct la o despărțire.
Deși triunghiurile par utile la început, pe măsură ce anxietatea dispare, problema de bază care a provocat dorința de a face triunghi nu este rezolvată. De fapt, însuși Bowen spunea că ”distribuirea tensiunii poate stabiliza un sistem, dar nu rezolvă nimic”. Adică ne poate ajuta să eliberăm momentan de stres și disconfort, dar nu rezolvă neapărat conflictul de bază.
În 2014, cercetătorii de la Universitatea Auburn au analizat 82 de cupluri tinere și au descoperit că cei care vorbeau între ei despre problemele lor aveau mai multe șanse să rămână împreună în timp. În schimb, șansele de despărțire au crescut în rândul celor care le-au spus prietenilor despre problemele lor relaționale.
Analizând 53 de cupluri căsătorite și consolidate, acești cercetători au descoperit că nivelul de nemulțumire din relație a fost principalul motiv pentru care oamenii au ales să vorbească despre problemele lor relaționale cu o a treia persoană. Cu toate acestea, aceste relații erau expuse un risc mai mare de a se rupe.
Studiu a mai evidențiat că relațiile care au funcționat și s-au consolidat de-a lungul timpului au fost acelea în care membrii s-au angajat unul față de celălalt și au rezolvat probleme cu partenerul lor și nu au căutat sprijjin în terțe persoane.
Prin urmare, ar trebui să ne întrebăm de ce simțim nevoia să spunem familiei sau prietenilor despre problemele relaționale. Dacă relația eșuează și considerăm că este nesatisfăcătoare, probabil că a discuta problemele cu ceilalți nu o va salva, cu excepția cazului în care folosim înțelepciunea persoanei a treia pentru a aborda conflictele relaționale într-un mod mai asertiv decât ne permite să ne apropiem de partenerul nostru pentru a rezolva împreună problema reală care afectează relația.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News