Teoriile conspirației virale pot fi demontate de explicații științifice foarte simple. Important e ca persoanele care se zbat pentru a crede în tot felul de informații false să se oprească o clipă și să asculte și o altă părere decât a lor și a bulei din care e mai confortabil să facă parte.
Teoriile conspirației, extrem de vehiculate în rândul celor care refuză vaccinarea anti-COVID, se referă și la efectele pe termen lung ale vaccinului, indiferent de tipul lui. De la viralul ”steril pe trei generații” până la ”am văzut eu pe Facebook un filmuleț”, fiecare om simplu, adept al teoriilor conspirației, va avea argumente neștiințifice pentru a-și susține rezistența. Unii au informații de la un prieten/o prietenă care are o cunoștință, alții dau credibilitate informațiilor care vin în engleză, pe principiul că ”uite, și americanii zic asta”, și cum avem fascinația ”țării ca afară”, ignorăm că fiecare țară are conspiraționiștii ei.
Cel mai bun exemplu poate este un film de pe Netflix, realizat în Franța, în Paris, ca un pamflet în care a băgat aproape toate tipologiile generate de COVID-19, ”Strada Umanității, numărul 8”. Acolo, spre ”uimirea” noastră, a românilor, vom constata că suntem toți la fel, în frici, în diferențe, în conspirații. Filmul parizian, pentru fiecare cetățean din lume, va părea local.
Dincolo de aceste aspecte, în timp ce visăm o țară ca afară, n-ar fi rău să ne dorim nu doar salariile celor din Europa de Vest, ci și responsabilitatea lor, dacă ne uităm la ratele de vaccinare- și nu numai. Încă o dată, România nu se dezice și rămâne, alături de Bulgaria, la coada Europei, în acest aspect.
O altă teorie a conspirației spunea că vaccinul ucide, generând două glume: una cu harta Europei, redenumită peste cinci ani în ”Imperiul Româno-Bulgar”, alta sub forma unei întrebări: ”Când mai ai de plătit la bancă încă 25 de ani, crezi că te vor mort peste doar 5?”. Cert e că ne place să fim ”specialiști” în multe domenii, considerându-ne mai buni decât experții în sine, pe care uităm să-i mai ascultăm și respectăm.
Și făcând haz de propriul necaz, așa cum ne-au învățat timpul și viața, alții ne văd idioți.
Citește aici: "IDIOȚII Europei". Românii, criticați în presa germană pentru cum gestionează pandemia: Este un iad
DCNews a realizat săptămâna aceasta o dezbatere despre anticorpii monoclonali, dând astfel o cale experților de a se face auziți.
”Am asistat la un paradox: înainte de apariția vaccinului, toată lumea spunea că ”vai, cu toată știința pe care o avem, nu suntem capabili să producem un vaccin”, după ce vaccinul a fost aprobat și pus pe piață, au început acuzele inverse ”este prea repede, nu este suficient testat, nu avem suficiente date, este experimental și așa mai departe”. Iată că, pentru anticorpii monoclonali, este posibil să asistăm la aceeași atitudine din partea unor persoane. Cei care sunt medici cu adevărat trebuie să știe etapele aprobării unui medicament sau unui vaccin, iar datele din studiile clinice evidențiază atât profilul de siguranță, cât și pe cel de eficacitate. Dacă de fiecare dată ne place să spunem că profilul de siguranță nu este cunoscut, că vom vedea reacții adverse peste nu știu câți ani, trebuie să amintim faptul că experiența pe care o avem până-n acest moment cu alți anticorpi monoclonali, dar și cu vaccinurile respective nu ne îndreptățesc să credem că vom avea efecte pe termen mai lung, așa cum le place unora să propovăduiască deja.” a spus Gindrovel Dumitra, președintele grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei.
”De fapt, anticorpii sunt epurați din organism, nu au cum să producă efecte pe termen lung, peste ani sau zeci de ani, ei fiind eliminați de organism și tocmai asta era o problemă până acum, că sunt eliminați repede” a subliniat jurnalistul Val Vâlcu, având studii medicale la bază.
”Așa este, dacă sângele ar păstra toți anticorpii produși de-a lungul timpului, ca urmare a interacțiunii cu agenții patogeni din exterior, atunci ar deveni o magmă vâscoasă, care nu ar putea să circule în arterele și-n sistemul circulator al corpului uman.” a explicat medicul Gindrovel Dumitra.
Vezi întreaga dezbatere:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News