Teoriile conspirației după blocajul informatic de vineri. Cum explici unui neinițiat natura extrem de tehnică a situației?

Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Teoriile conspirației au circulat intens pe internet după blocajul informatic fără precedent în istorie cauzat de CrowdStrike terminalelor cu Microsoft Windows vineri.

Actualizarea defectuoasă a sistemelor a afectat întreaga planetă, a lăsat la sol avioanele, a trimis muncitori în șomaj tehnic și a perturbat piețele financiare, scrie Agerpres citând France Presse.

Grupul american de securitate cibernetică CrowdStrike, al cărui software a fost la originea întreruperii, a exclus ideea unui atac cibernetic sau a unei probleme de securitate informatică.

Dar asta nu a împiedicat proliferarea teoriilor conspirației pe rețelele de socializare, dintre care multe au eliminat măsurile de protecție care împiedică răspândirea informațiilor false.

Al Treilea Război Mondial?

„Am citit undeva că Al Treilea Război Mondial va fi în principal un război cibernetic”, a scris un utilizator pe platforma X. Pentru unii, pana informatică nu a fost altceva decât un atac cibernetic lansat de Forumul Economic Mondial, o fundație care reunește oficiali, șefi de multinaționale, bancheri, miliardari și chiar intelectuali și care se întâlnește în fiecare an în luxoasa stațiune de schi elvețiană Davos.

Cei care împărtășesc această teorie falsă se bazează pe un videoclip vechi, disponibil pe site-ul Forumului, care avertizează asupra posibilității unui „atac cibernetic care prezintă caracteristici similare cu cele ale coronavirusului”.

Vor elitele să elimine plebea?

Videoclipul avertizează că singura modalitate de a opri atacul cibernetic ar fi deconectarea milioanelor de dispozitive vulnerabile de la rețele.

Forumul Economic Mondial a fost multă vreme ținta teoreticienilor conspirației, convinși de existența unei caste a elitelor cu obiective obscure care lucrează în scopuri private sub pretextul rezolvării problemelor lumii.

„Proliferarea teoriilor conspirației în urma unor evenimente globale majore precum această pană este o dovadă tristă a naturii volatile a ecosistemului informațional”, a declarat pentru Rafi Mendelsohn, vicepreședinte al companiei Cyabra, specializată în lupta împotriva dezinformării.

„Ceea ce este unic la acest tip de evenimente este modul în care rețelele sociale, forumurile și aplicațiile de mesagerie facilitează diseminarea rapidă a postărilor, permițând teoriilor să câștige rapid teren și să ajungă la o audiență globală”.

Fără garanții și fără o moderare eficientă, rețelele sunt pur și simplu copleșite de aceste teorii și confuzia domnește în acest torent de dezinformare.

„Acest lucru ridică problema mai largă a combaterii știrilor false și a dezinformării”, apreciază Michael Mosser, directorul unui centru de cercetare privind dezinformarea de la Universitatea Texas din Austin.

Cum să-i explici unei persoane fără cunoștințe tehnice ce s-a întâmplat?

Pana informatică a fost cauzată de o eroare într-o actualizare a unui program de securitate pentru sistemele de operare Windows.

„Este dificil să combați această dezinformare cu explicații faptice, deoarece problema este foarte tehnică”, spune Mosser.

Să explici că problema provine de la un fișier de sistem configurat greșit și că o remediere este în curs de desfășurare poate fi o bună abordare, dar care nu este crezută de cei predispuși să vadă motive rău intenționate în spatele erorilor, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel