Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că bolnavii cu hepatită cronică virală C care sunt, în acest moment, în tratamentul cu „interferon free” au asigurate fondurile şi medicamentele până la finalizarea tratamentului şi acestea nu depind de negocierea unor noi contracte.
CNAS dă explicații după ce mai multe asociații de pacienți și entități media au tras un semnal de alarmă că bolnavii că tratamentul s-ar putea opri și că negocierile pentru un nou contract cost-volum-rezultat sunt mult întârziate.
„Deoarece în spaţiul public continuă să apară afirmaţii conform cărora tratamentele bolnavilor de hepatită cronică C se întrerup până la finalizarea negocierilor unor noi contracte de tip cost-volum-rezultat, CNAS doreşte să revină asupra precizărilor făcute public, în repetate rânduri, referitoare la acest subiect. Astfel, toţi bolnavii de pe aria terapeutică hepatita cronică virală C care sunt în acest moment prinşi într-o schemă de tratament 'interferon free' au asigurate fondurile şi medicamentele până la finalizarea tratamentului (12 sau 24 săptămâni, după caz) şi acestea nu depind de negocierea unor noi contracte", precizează sursa citată.
Se negociază un contract mult mai mare
CNAS anunță, totodată, că în acest moment, se află în negocierea contractelor cost-volum-rezultat pentru următoarea etapă de tratament, care va avea ca ţintă un număr de pacienţi eligibili extins la 13.000 (nu în tranșe de câte circa 5.000, cum au fost precedentele 3 contracte), precum şi intrarea în tratament a pacienţilor aflaţi în stadiul F1 de fibroză hepatică.
„Totodată, o noutate a viitoarelor contracte este faptul că vor intra în tratament şi pacienţi aflaţi în stadiul F1 de fibroză hepatică, alături de cei aflaţi în stadiile mai avansate, care nu au intrat până acum în terapie", subliniază CNAS.
Schema de tratament o va alege medicul
„Se urmăreşte să existe mai multe scheme de tratament disponibile pentru majoritatea categoriilor de pacienţi, urmând ca medicul curant să aleagă schema şi durata optimă a tratamentului, în funcţie de starea clinică a pacientului", arată CNAS.
Cu toate acestea, Casa Națională de Asigurări de Sănătate ar fi trebuit să fi negociat demult acest nou contract. Explicația întârzierii vine indirect: pare să se fi așteptat ușurarea legislației, iar la discuții vor lua parte mai multe companii care fac astfel de tratamente.
„Prin recentele modificări ale actelor normative referitoare la contractele de tip cost-volum/cost-volum-rezultat, termenele de negociere au fost mult reduse. Astfel, astăzi 31.07.2018, conform etapei din procedura de negociere demarată la începutul lunii, CNAS urmează să primească ofertele finale pentru viitoarele contracte din partea companiilor farmaceutice, iar după analizarea acestor oferte contractele vor fi semnate în scurt timp și vor intra în derulare la data de 1 a lunii următoare semnării. CNAS îşi reiterează totodată solicitarea de responsabilitate adresată emitenţilor afirmaţiilor din spaţiul public referitoare la tratamente, pentru corecta informare a persoanelor cu diagnosticul respectiv", conchide informarea oficială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News