Terapia genică, o singură injecție poate întineri inima cu 10 ani

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Un grup de cercetători au descoperit copia ”genei longevității” care are rolul de a regenera vasele de sânge prin oprirea procesului de îmbătrânire a sistemului vascular.

Publicitate

Inima bate de 100.000 de ori pe zi (aproximativ 70 de bătăi pe minut) pompând peste 8.000 de litri de sânge care circulă în tot corpul prin cei 19.000 km ai sistemului circulator. 

Pe măsură ce îmbătrânim, funcția inimii începe să scadă, ceea ce face ca activitățile fizice să devină mai dificile. Cu toate acestea, unii centenari, precum cei care locuiesc în Okinawa, un grup de insule din sudul Japoniei, duc o viață lungă și sănătoasă fără a avea modificări structurale și funcționale ale activității cardiace legate de îmbătrânire. Motivul? Aceștia au o variantă a genei BPIFB4 (numită ”gena longevității”) care protejează împotriva daunelor cardiovasculare și menține inima în stare bună pentru o perioadă mai lungă de timp.

Incredibila descoperire a fost făcută în 2015 de un studiu multicentric, publicat în revista Circulation Research. Intrigați de cazul indivizilor longeviv, cercetătorii de la Universitatea din Bristol și grupul MultiMedica au explorat mecanismele genetice care permit acestor oameni excepționali să evite complicațiile cardiovasculare până în ultimii ani de viață și au descoperit că oferind organismului o copie sănătoasă a ”genei longevității” (terapia genică), este posibil să se oprească procesul de îmbătrânire al funcției vasculare, ba mai mult, oamenii de știință au descoperit că acest tratament este capabil să întinerească inima cu până la 10 ani, potrivit Today.

Terapia genică

În ADN-ul centenarilor japonezi, cercetătorii au descoperit o variantă asociată longevității (LAV-BPIFB4 ) într-o genă, ceea ce duce la creșterea producției de proteină BPIFB4, care conferă elasticitatea vaselor de sânge, încetinind și inversând procesul natural de îmbătrânire al celulelor endoteliale (celulele care căptușesc interiorul pereților inimii, a vaselor de sânge și a vaselor limfatice).

Această ”genă a longevității” protejează vasele, activând o serie de funcții, în special enzima eNOS, responsabilă de producerea de oxid nitric, care este important pentru menținerea vaselor lărgite și pentru promovarea circulației. Un adevărat elixir de viață capabil să ”întineri” vasele de sânge și să reducă incidența diferitelor patologii legate de o alterare a funcției vasculare, precum infarct, accident vascular cerebral și hipertensiune arterială, dar și boli metabolice și neurologice. 

Studiul asupra celulelor cardiace umane

Pe lângă testele pe șoareci, echipa de cercetare a efectuat și un studiu pe eprubetă cu celule cardiace umane. În special s-a administrat gena celulelor cardiace unor pacienți vârstnici cu probleme cardiace severe, inclusiv unora care au suferit anterior transplanturi de inimă, iar apoi s-a comparat starea acestora cu cea a unor indivizi sănătoși.

Rezultatele au sugerat că LAV-BPIFF4 joacă un rol semnificativ în menținerea celulelor pericitice, care sunt esențiale pentru construirea de noi vase de sânge și menținerea acestora în stare bună și, astfel, menținerea funcționării inimii mai mult timp.

Noi tratamente inspirate din genetica centenarilor japonezi

În timp ce centenarii japonezi transmit în mod natural mutația genei BPIFB4 copiilor lor, studiul a arătat că aceeași genă ar putea fi transmisă persoanelor fără această genă pentru a opri îmbătrânirea inimii.

Transferul genei BPIFB4 a demonstrat deja că poate opri ateroscleroza, diabetul și alte complicații, iar studiile clinice ar putea fi făcute în viitor pentru a vedea dacă aceleași efecte apar și la oameni.

Cercetătorii explorează, de asemenea, posibilitatea aplicării proteinei BPIFB4 ca tratament, mai degrabă decât a genei BPIFB4 care o generează. Deși ambele opțiuni sunt posibile, aplicarea proteinelor este mai sigură și mai ușoară.

”Rezultatele noastre confirmă că gena mutantă sănătoasă poate inversa scăderea performanței cardiace la persoanele în vârstă. Terapia genică este utilizată pe scară largă pentru tratarea bolilor cauzate de gene defecte. Cu toate acestea, un tratament pe bază de proteine ​​este mai sigur și mai viabil decât terapia genică”.

Nu numai că, în viitor ar putea fi găsite și alte mutații genetice cu un potențial de vindecare similar sau chiar mai mare decât cel investigat de această cercetare. Profesorii Madeddu și Puca cred că acest studiu ar putea direcționa cercetările viitoare către noi tratamente inspirate de genetica centenarilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel