Terapia prin râs, soluţie împotriva stresului şi anxietăţii. Şi râsul FALS ajută

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Terapia prin râs ar putea avea un rol important în tratarea stresului şi anxietăţii, spun specialiştii din Marea Britanie. 

Alegeri prezidentiale 2024

Este bine cunoscut faptul că atunci când râdem, sistemul nostru imunitar reacţionează foarte bine. Când râdem, ceea ce un adult face în medie de 17 ori pe zi, se declanşează o cascadă de reacţii care contracarează stresul. 

"Actul fizic al râsului, ridicatul şi relaxatul diafragmei pentru expirarea aerului din plămâni, declanşează endorfinele din creier. Endorfinele ne relaxează, ne fac mai fericiţi şi se pare că atenuează nivelurile de cortizol din sânge, un hormon al stresului", spune Robin Dunbar, profesor emerit de psihologie evoluţionară la Universitatea Oxford. 

Endorfinele ajută şi la eliberarea în sânge a oxidului de azot, un compus chimic care relaxează muşchii tensionaţi. Oxidul de azot dilatează şi vasele de sânge, ceea ce ar putea explica de ce râsul reduce presiunea sanguină.

Nu se ştie încă de ce râsul ar putea avea un asemenea efect pozitiv asupra stresului, "dar vedem cu siguranţă că hipotalamusul este activat, şi ştim sigur că el are un rol în ceea ce priveşte stresul. Hipotalamusul controlează sistemul nervos parasimpatic, responsabil pentru reacţiile noastre. Iar când oamenii încep să râdă, scade nivelul adrenalinei din sânge", a spus Sophie Scott, profesor în neurologie la Colegiul Universitar din Londra. 

Aceste schimbări chimice ne calmează atunci când râdem, dar ne menţin calmi şi după. Un studiu realizat în Basel, Elveţia, în 2020, a arătat că oamenii care râd mai mult în fiecare zi sunt mai puţin impactaţi de evenimente stresante. 

Râsul fals, efect similar. Exerciţiile făcute la terapia prin râs

 

Deşi cel mai bun este râsul natural, spontan, se pare că şi râsul fals, cel indus, poate reduce reacţia organismului la stres. Asta se întâmplă printr-un efect cunoscut drept teoria conform căreia mişcarea produce emoţia. Când folosim muşchii faciali implicaţi în zâmbet şi râs, creierul primeşte semnale că trebuie să elibereze compuşi chimici precum serotonina, care ne îmbunătăţesc starea de spirit, a explicat dr. Natalie van der Wal, profesor asociat la Universitatea de Tehnologie Delft din Olanda. 

Acest truc se foloseşte în terapia prin râs. Participanţii la această terapie fac exerciţii care au rolul de a-i face să zâmbească, precum dansul, aplauzele, sau cântatul unor cuvinte similare râsului, precum "ha, ha, ha". Şi fiecare participant trebuie să simuleze râsul. Aceste acţiuni declanşează producţia de endorfine şi duc şi la râsul real. 

Un studiu din 2021 realizat de specialişti din Canada şi Germania arată că o şedinţă de 30 de minute de terapie prin râs reduce nivelul de cortizol din organism. 

"Găseşte ceva care te face să râzi pentru un minut în fiecare zi şi fă din asta un ritual, precum spălatul pe dinţi. Cu cât exersezi mai mult, cu atât va fi mai uşor", a mai punctat dr. van der Wal, citată de Daily Mail. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel