Prof. dr. Tudor Ciuleanu de la Institutul Oncologic „Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca vorbește despre noile terapii țintite în limfom malign, cancer renal, cancer pulmonar și alte tipuri de tumori.
Invitatul profesorului Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale, în cadrul emisiunii „Academia de Sănătate” de la DC News, prof. dr. Tudor Ciuleanu spune că în limfoamele maligne, terapiile țintite au adus un plus de supraviețuire clar.
„Există numeroase terapii țintite care se adresează limfoamelor și leucemiilor. Acolo, deși sunt chimiosensibile, aceste terapii noi au adus foarte mult. În unele situații sunt utile terapiile noi per-se, numai singure, dar de multe ori le asociem cu chimioterapia. E o tranziție, depinde de tipul de tumoră. În principiu, în tumori unde chimioterapia nu era eficientă, acolo terapiile noi și-au găsit locul. De exemplu, în cancerele renale nu aveam chimioterapie clasică practic deloc. Acolo au intrat o sumedenie de medicamente pentru terapiile țintite și imunoterapia”, precizează prof. dr. Tudor Ciuleanu.
Asocierea dintre terapiile țintite și imunoterapie este încă un teren care se explorează, din cauza toxicității. „În schimb, asocierea dintre chimioterapia clasică și imunoterapie este deja un standard. Spre exemplu, în cancerul bronho-pulmonar avem studii foarte frumoase care asociază la dubletul de platină și imunoterapia. Spre exemplu, pembrolizumab sau atezolizumab deja în linia I de tratament și cu rezultate net superioare chimioterapiei simple”, a explicat prof. dr. Tudor Ciuleanu.
Urmărește răspunsul complet:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu