Dr Răzvan Iacob, medic primar gastroenterolog, a explicat, la Academia de Sănătate, care sunt aplicațiile clinice pe care le au terapiile celulare regenerative.
Dr Răzvan Iacob, medic primar gastroenterologie de la Centrul de gastroenterologie și hepatologie al Institutului Clinic Fudeni, doctor în Medicină și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București, a vorbit la emisiunea Academia de Sănătate și despre aplicațiile clinice pe care le au terapiile celulare regenerative.
„Lăsând la o parte transplantul de celule stem hematopoietice a căror aplicație clinică e clar statuată, cunoscută și utilizată clinic pe scară largă, vorbim de alte tipuri de terapii celulare care au utilitate clinică la ora actuală și care sunt, în momentul acesta, în evaluare, în studii clinice. E vorba de transplantul de celule stem mezenchimale – o populație de celule stem adulte care a suscitat un interes deosebit datorită proprietăților lor imuno-modulatorii. (...) Spre exemplu, în cazul insuficienței hepatice acute sunt studii care utilizează transplant de celule stem mezenchimale pentru a ajuta pacientul să depășească această fază critică a insuficienței hepatice acute în care avem o suită întreagă de verigi imunologice care sunt activate și care împiedică recuperarea funcției organului. Când se discută de a transplanta o populație celulară, elementul cel mai important este să știi ce s-a întâmplat cu celula respectivă in vivo", afirmă dr Răzvan Iacob.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu