Mai multe branduri care produc haine de linie poluează atât prin linia de producție, cât și atunci când sunt scoase din uz.
Brandurile din industria textilă au ajuns în punctul în care supra-produc, astfel încât să poată satisface cererea de pe piață, relatează BBC. Acest lucru rezultă în terenuri întregi de deșeuri textile, cele mai multe situate în vestul Africii. Deșeurile ajung în zonă, fiind transportate pe mare.
În marketul Kantamanto din Ghana fiecare dimineață este la fel. Comercianții de haine la mâna a doua se îmbrâncesc pentru a prinde cele mai bune articole.
„Miercuri nu am prins nici un articol bun”, a spus una dintre comerciantele din piață.
În ultimii ani comercianții au devenit din ce în ce mai atenți cu marfa pe care o aduc, deoarece clienții nu mai cumpără haine de proastă calitate de la brandurile de linie.
În fiecare săptămână, în Ghana ajung 15.000.000 de haine utilizate, iar majoritatea lucrurilor care ajung în țară sunt de la brandurile de fast fashion. Multe dintre articole ajung într-o stare deplorabilă și nu pot fi comercializate.
Terenurile pe care se strâng deșeurile din modă se întind pe zeci de mii de hectare. Aproximativ 40% din produsele transportate spre Ghana ajung pe astfel de terenuri.
În timpul pandemiei, anumite societăți au raportat creșteri impresionante, în special cele din sectorul pharma, IT sau cele de distribuire de produse informatice, cum ar fi Netflix. Mai sunt însă alte societăți care vând online produse care s-au descurcat destul de bine în timpul pandemiei – mai multe societăți ce vând mobilă sau bunuri ce pot fi folosite acasă au raportat câștiguri importante, cel puțin în prima perioadă a pandemiei sau pe perioada verii.
Alte societăți, cum ar fi societatea britanică Boohoo, ce se ocupă cu comercializarea articolelor de îmbrăcăminte de tip „fast fashion” (articole la preț redus, care sunt produse fără a ține cont de eventualele probleme ce ar putea fi aduse mediului prin fabricarea și comercializarea acestora) au raportat câștiguri importante în prima perioadă a pandemiei, reorganizându-și ofertele pentru diverse tipuri de articole vestimentare comode – treninguri, pijamale, papuci de casă etc.
Industria modei este una dintre cele mai poluante, consumă enorm de multe resurse, produce reziduuri și deșeuri dintre cele mai toxice și mai dăunătoare pentru mediul înconjurător, spune Stella McCartney, una dintre cele mai celebre creatoare de modă.
Mesajul Stellei este preluat și de alți mai mulți designeri și nume celebre din industria modei. Mesajul se adresează celei mai recente tendințe a modei cea de fast fashion, cea care înceamnă la un consum rapid a unor obiecte și doar pentru o perioadă scurtă de timp. Citește AICI despre ce cantități de apă este vorba.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News