Bucureștiul este blocat din 2020. Nu au noroc nici ministerele, nici primarii în fața primarului Nicușor Dan, conform informațiilor din interior. Acum, sunt înaintate termene fabuloase, dar considerate complet nerealiste, iar praful în ochi ar fi strict electoral.
Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, marţi, deblocarea contractului de revizuire a Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti. Într-o conferinţă de presă, Nicuşor Dan a vorbit despre semnarea actului adiţional pentru contractul de revizuire a Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti cu un consorţiu condus de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" Bucureşti. ”Am reuşit să deblocăm această situaţie şi la sfârşitul anului 2022 am semnat actul adiţional pentru realizarea actualizării Planului Urbanistic General. Actul adiţional prevede că consorţiul condus de Universitatea de Arhitectură va realiza o primă versiune a noului PUG al Municipiului Bucureşti, în cursul anului 2023, deci termenul de predare a acestei versiuni este decembrie 2023. Începând din 2024, această documentaţie va merge la ministere şi la celelalte instituţii avizatoare pentru avizare. Sperăm ca acest proces să fie cât mai rapid, astfel încât să avem un document juridic care să fie aplicabil cât mai repede", a declarat edilul Capitalei, conform Agerpres.
Contactat de DCNews, liberalul Constantin Hazarian, președintele Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului General al Municipiului București, în calitatea sa de expert în domeniu, fiind urbanist și arhitect de meserie, a declarat, pentru DCNews, legat de termenul înaintat declarativ de către Nicușor Dan, că promisiunea, de fapt, ar fi fost ca termenul maxim să fie 36 de luni. Cel care a înaintat termenul maximum de 36 de luni este chiar Tiberiu Florescu, prorector al Universităţii "Ion Mincu", conform consilierului general. ”A existat contractul referitor la PUG, început în 2013 - 2014. Primăria Capitalei trebuia să pună la dispoziția consorțiului niște date. PMB nu a pus la dispoziție datele solicitate, așa că Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", împreună cu cei din consorțiu finalizaseră prima parte a contractului, updatarea PUG-ului și documentațiile de urbanism care fuseseră avizate și aprobate în Consiliul General până în 2017. Apoi a existat un spațiu gol între 2017 și 2022, moment în care au fost aprobate foarte multe documentații de urbanism, așa că, în momentul de face, Universitatea și consorțiul trebuie să reia inclusiv prima etapă. Ei trebuie să ia munca de la capăt, să updateze PUG-ul la nivelul zilei de astăzi, apoi să facă propunerea pentru strategia de dezvoltare a capitalei, PUG-ul fiind multidisciplinar, dând direcții de dezvoltare strategice, spre ce vrem să ne îndreptăm, iar el trebuie să traseze direcții de dezvoltare pentru ca noi să ajungem acolo. Dacă mă întrebați, termenul de un an este nerealist. Să dea Dumnezeu ca eu să mă înșel și ca primarul general să aibă dreptate. Ca să fie realizat într-un an, trebuie să fie suplimentate mult fondurile, să fie puși mult mai mulți oameni la muncă” ne-a spus Constantin Hazarian, care a mărturisit că discuțiile au fost cu ușile închise, consilierii nefiind chemați la discuții.
Din culisele discuțiilor, președintele Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului General al Municipiului București ne-a mai spus că ”din 2020 până în prezent nu a mai intrat niciun proiect de urbanism pe ordinea de zi, nici măcar a ministerelor sau ale primăriilor de sector, nimic, zero! Primăriile de sector sunt turbate că nu le intră proiectele pe ordinea de zi și primarul general nu vrea să le pună. În mod normal, el și cu arhitectul șef trebuie să facă rapoarte fără de care nu pot intra proiectele de ordinea de zi. Primarii de sector sunt ținuți în șah ca nu cumva să facă vreun proiect important care să-l eclipseze pe primarul general.”
În același timp, acesta ne-a mai precizat că în fiecare an, consilierii generali din Comisia de Urbanism, în unanimitate, au trimis adrese primarului general prin care-l rugau să deblocheze situația PUZ și să deblocheze PUG: ”A fost un consens cum la puține proiecte se întâmplă, ca toți din toate grupurile, USR, PNL, PSD, PMP, să voteze pentru deblocarea PUG. Nu a ajutat foarte mult, a durat peste doi ani, dar Consiliul General, cât a putut, și-a făcut datoria”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News