EXCLUSIV  Termoscanerele, marea țeapă din campania anti-COVID 19

FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES

Autoritățile au anunțat că se află în procedură de achiziție accelerată 35 de termoscanere, pentru controlul pasagerilor din aeroporturi și al celor care intră în România pe cale terestră.

Presa a preluat tema ”salvatoare” și a exagerat-o până la nivelul de isterie națională: unde sunt termoscanerele? De ce nu vin mai repede? Nu contează cât costă, luați-le mâine!Trebuia să avem stocuri de termoscanere. Politicienii și-au aruncat unul altuia răspunderea și s-au ascuns după proceduri. Marea victorie în lupta cu COVID 19 pare a fi în România deschiderea plicurilor cu oferte, în 26 februarie, urmând ca termoscanerele să ajungă în vămi cândva în luna martie.

Bombardamentul psihologic la care sunt supuși redactorii de către redacții și publicul de către media face ca nimeni să nu mai analizeze la rece,  să nu pună cele trei întrebări esențiale, în cazul manevrei cu termoscanerul:

1. Cât de eficiente sunt aceste aparate, cât de util este sistemul în care românii își pun atâtea speranțe? Medicii au constatat că 80% dintre persoanele infectate cu coronavirus fac forme subclinice. Nu există simptome, deci nu există febră care să poată fi depistată pe aeroport, fie cu termoscaner fie cu termometru clasic introdus în rect sau axilă. Însă, cei care fac forme asimptomatice de infecție cu COVID 19 îi contaminează pe ceilalți, sunt purtători sănătoși care răspândesc boala, dacă nu sunt izolați. Deci, termoscanerul dă un fals sentiment de siguranță. Și pacienții care fac forme clinice (20% din totalul infectaților),   au o perioadă în care pot transmite virusul, dar nu prezintă simptome-perioada de incubație.  În fine, cei care vor să păcălească termoscanerul o pot face, luând un nurofen înainte de control: febra scade, pasagerul trece de scaner. În concluzie, ca și în epidemia SARS, termoscanerele au avut doar efect psihologic: să ne vadă lumea că facem ceva!

2. Cât costă aparatele? În supermarketuri  am văzut termometre contactless cu prețuri de până într-o sută de lei. Să spunem că se caută unele mai performante, cât ar putea costa? Depinde de următoarea întrebare: câte se vor achiziționa?

3. La conferința de presă desfășurată la 11 noaptea, miniștrii guvernului Orban au rostogolit de câteva ori cifra 35. Treizeci și cinci de termoscanere. Dacă ai  16 aeroporturi și zeci de puncte vamale, prin care trec zilnic  80.000 de oameni,  și doar 35 de termometre, să se calculeze cât vor dura cozile! Poate se gândeau la 350, poate la 3500 de aparate și au uitat câteva zerouri. Pe de altă parte, doar 35 de aparate poate plăti și Orban din salariul său de inginer la o firmă de avocatură, nu mai trebui licitație.

De altfel, ținând cont că nu au niciun efect, mai bine cumpără de la librărie termometre de jucărie, pentru efect psihologic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel