Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 se confruntă cu două riscuri majore: terorismul și atacurile cibernetice. Cu toate acestea, organizatorii sunt încrezători că vor fi pregătiți să facă față acestor provocări, scrie Reuters.
Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024 au lansat a treia dintre cele patru etape de licitație pentru securitate privată, ceea ce va duce la prezența a 17.000-22.000 de agenți de securitate pe zi, inclusiv 2.000 pentru ceremonia de deschidere, care va fi o paradă lungă pe Sena, la care vor participa aproximativ 600.000 de persoane.
De asemenea, aproximativ 30.000 de polițiști și soldați vor fi mobilizați pentru a asigura împrejurimile pe 26 iulie.
"Pentru ceremonia de deschidere, există un protocol specific cu statul francez și primăria Parisului. Suntem încrezători că suntem pe drumul cel bun și că ne vom atinge obiectivele", a declarat, joi, reporterilor, directorul de securitate al Paris 2024, Bruno Le Ray.
Bruno Le Ray a adăugat că bugetul de securitate de 320 de milioane de euro (349,02 milioane de dolari) rămâne neschimbat.
"Primul risc este cel terorist. Din păcate, am fost nevoiți să-l intregrăm în toate planurile de securitate", a declarat Thomas Collomb, director executiv de securitate pentru Paris 2024.
El a fost adjunct al șefului securității pentru locurile oficiale la finalele Euro 2016 de fotbal, la șapte luni după atacurile islamiste din noiembrie 2015, care au implicat un atac simultan al unor oameni înarmați și teroriști kamikaze asupra unor locuri de divertisment și cafenele din Paris.
"Din 2015, riscul terorist este luat în considerare. Cealaltă amenințare majoră este cea cibernetică", a adăugat Collomb. "Dronele sunt, de asemenea, o preocupare, iar armatele se confruntă cu acest risc de ceva vreme. Pregătirea în acest sens parte din planul de securitate pentru Jocuri încă din 2019."
Săptămâna trecută, Paris 2024 a făcut apel la vigilență după ce serviciile de securitate franceze au declarat că au descoperit o campanie de dezinformare provenind din Azerbaidjan, care viza subminarea capacității capitalei franceze de a organiza evenimentul.
În ianuarie, cea mai înaltă instanță de audit a Franței a avertizat că ceremonia de deschidere pe Sena reprezintă o "provocare majoră", subliniind preocupările legate de dependența de operatori de securitate privați pentru protejarea Jocurilor.
Le Ray, care era guvernator militar al Parisului în timpul atacurilor din 2015, a declarat că piața securității private este "tensionată", cu o lipsă estimată la 20.000 de agenți la nivel național. Cu toate acestea, el a insistat că procesul de recrutare prin licitație "respectă planul".
"Ceremonia de deschidere este cel mai mare eveniment din punct de vedere al securității pe care l-am văzut de mult timp în Europa", a declarat pentru Reuters Brittany Jacobs, președinta departamentului de management sportiv la American Public University System.
"Cred că va fi întotdeauna ceva care nu va merge bine, dar întrebarea este dacă ești pregătit pentru asta. Există preocupări legate de drone, grupări teroriste, iar ceva va merge inevitabil prost ori de câte ori ai un eveniment ca acesta în spațiu deschis."
Cu toate acestea, Jacobs crede că organizatorii sunt în prezent "mai bine pregătiți" decât în 1996, când o persoană a fost ucisă și 111 altele rănite în atentatul cu bombă din Parcul Olimpic, din Atlanta, în timpul Jocurilor.
"Riscurile și recompensele sunt ambele potențial foarte mari. Vom vorbi despre asta (despre ceremonia de deschidere a Parisului) decenii de-a rândul", a adăugat ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci