Terorismul eco aruncă în aer totul. România, mai rău decât dacă ar fi pierdut un război. Criză fără precedent în 6-8 luni

proteste-rosia_montana
proteste-rosia_montana

Victoria manifestanților din Piața Universității poate lăsa România încă un deceniu fără industrie, iar o criză severă va izbucni în circa 6-8 luni, din cauza blocării investițiilor străine. Cedarea în fața ”terorismului eco”  a dat un semnal negativ pe toate piețele de capital și a scăzut credibilitatea țării, într-un moment în care prindea contur un proiect de tranzit prin Kazahstan și România a 5% din exporturile Chinei. Planul de a avea în țară un hub energetic regional a căzut, de asemenea, susține analistul economic Ionel Blănculescu.

-Nici când sunt cu pistolul la tâmplă, americanii nu negociază cu teroriștii, pentru a nu crea un precedent, care ar escalada cererile acestora, a declarat Blănculescu. Din păcate, la noi s-a cedat la presiunea străzii, la emoție, într-un domeniu unde era necesară rațiune. De acum, vor lua la rând toate marile proiecte: au început să se mobilizeze împotriva Cernavoda, reactoarele trei și patru, vor pune în discuție barajul Tarnița, proiectul Chervron, exploatările Exxon-OMV, din Marea Neagră. De ieri, nu mai avem pe ce ne baza dezvoltarea. Uitați de locuri de muncă în orice domeniu, uitați de creșterea PIB, de protecție socială! La momentul actual, România este lovită mai rău decât dacă ar fi pierdut un război.

-Totuși, pierderile pentru Roșia Montană nu pot avea un impact mai mare decât valoarea redevențelor pierdute și a despăgubirilor, dacă se vor plăti!

-Ba da. Mediul investițional a primit un semnal extrem de puternic: este o țară instabilă, care nu își respectă angajamentele, unde contractele nu contează, fiindcă apar noi legi sub presiunea străzii. La nivel global, această imprevizibilitate te scoate din orice plan de investiții. Turcia a pățit ceva similar, a dat cu piciorul la peste 30 de miliarde de euro, după ce a pierdut  organizarea Olimpiadei, din cauza Piaței Taksim. Competitorii profită de turbulențele interne, ca să nu spun spun că le și generează, în unele cazuri.

 -Concret, ce proiecte de investiții sunt aruncate în aer de către cei din Piață?

-Toate. Am pus cruce energiei nucleare, explorărilor pentru petrol, planului de a avea un hub energetic zonal, în România. Săptămâna trecută, China a semnat cu Kazahstanul 29 de contracte, în valoare de 30 de miliarde de dolari. Este parte din planul strategic de a trimite 5% din exporturile chineze, prin Kazahstan în Portul Constanța, apoi pe calea ferată și pe Dunăre, în Europa. Într-un astfel de climat investițional, nu văd realizat proiectul. Lucram și la interconectări, pentru exportul de energie, dar este evident că nu vom mai avea producție nici pentru intern, fiindcă ecologiștii vor începe să atace celelalte proiecte. Oricum, investitorii privați nu mai riscă, în România.

 -Nu pot avea sprijin public protestele eco pentru blocarea proiectelor de infrastructură.

-Poate, dar nu există bani pentru autostrăzi sau canale, speram să-i atragem, în parteneriat cu privații. Dacă se renunță la proiectele energetice, deci la dezvoltarea industrială, de ce s-ar mai băga cineva să finanțeze autostrăzi? Putem să le punem cruce și acestor proiecte de infrastructură. Nimeni din Piață nu s-a gândit la consecințe: ce vom face mâine, cum asigurăm dezvoltarea țării, unde vom lucra, de unde creștere economică? Din mușețel și plimbat cu bicicleta, nu prea cred că vor trăi 20 de milioane de oameni.

 -Protestatarii par a fi din clasa de mijloc. De ce nu înțeleg că vor fi afectați, dacă economia stagnează?

-Nu cred că se gândesc, iar cei care îi manipulează, exact asta vor. De fapt, nu e doar în România această problemă. Europa se dezindustrializează, la presiunea ecologiștilor, care preferă să moară oameni de foame, ca să salveze mediul. Este un curent care vine din comunism, când URSS bloca dezvoltarea Europei agitând tematica ecologistă. Există, însă, o ironie a sorții: în România, clasa mijlocie nu este la fel de bine protejată ca în occident. În 6-8 luni, ne vom confrunta cu o criză fără precedent, cu probleme în asigurarea finanțării, de la proiectele europene până la întreținerea drumurilor sau plata pensiilor, pentru că nu au de unde veni banii către stat, dacă nu merge economia. Înainte de mijlocul anului viitor, va fi vizibil dezastrul și nicio categorie socială nu va scăpa de criză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel