Terorismul nuclear „implică riscuri mari”, avertizează cercetătorii

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Amenințarea terorismului nuclear este un aspect pe care ar trebui să-l monitorizăm din ce în ce mai atent, conform unui nou raport.

Lansat de un comitet al Academiilor Naționale, raportul a fost comandat de Congres sub Legea Autorizării Apărării Naționale din 2021 și a fost realizat de Departamentele de Apărare și Administrația Națională pentru Securitatea Nucleară a Departamentului Energiei, precum și de Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină, din SUA.

Raportul subliniază necesitatea unor măsuri extinse, susținute și adaptabile pentru a gestiona eficient riscul terorismului nuclear.

„Problema terorismului nuclear rămâne una foarte reală. Sunt implicate mize enorme și riscurile sunt mari, dar această problemă a căzut în uitare în rândul publicului american în ultimii 15 ani, iar setul de competențe al persoanelor implicate în gestionarea ei se apropie de pensionare,” a declarat Stephen Flynn, profesor de științe politice și director fondator al Institutului pentru Reziliență Globală la Universitatea Northeastern, care a prezidat comitetul.

„Trebuie să fim foarte atenți. A fost foarte oportun pentru Congres să ceară o evaluare a acestui risc și să ofere recomandări pentru a rămâne în fruntea acestei probleme,” a declarat Flynn pentru Northeastern Global News, o publicație a universității.

Raportul afirmă că au existat multe schimbări în peisajul terorismului nuclear de la 11 septembrie și Războiul din Irak. „Am avut un război împotriva terorii după 11 septembrie, dar acesta nu a reușit să elimine amenințarea terorismului,” a spus Flynn.

„Terorismul continuă să se transforme.” Acum, cu acțiunile Israelului în teritoriile palestiniene, precum și acțiunile Hamas și grupul proxy iranian Hezbollah — ambele considerate grupuri teroriste de către Departamentul de Stat al SUA — trăim într-o lume în care actori non-statali și state care caută arme nucleare sunt implicate în războaie.

„Distincția dintre actorii statali și cei non-statali este neclară,” a spus Flynn. „Evaluarea arată că trebuie să fim concentrați pe locurile unde aceste două lucruri pot să se suprapună.”

Flynn a mai spus că recent a existat o lipsă de distincție între terorismul intern și cel internațional. „În special când te uiți la extrema dreaptă, grupurile teroriste internaționale recrutează americani în aceste organizații, iar americanii iau legătura cu organizații extremiste care au elemente de terorism,” a spus el.

În timpul Războiului Rece, Uniunea Sovietică și SUA erau cele două mari puteri nucleare ale lumii, dar acum sunt trei, cu adăugarea Chinei.

„Este dificil să ajungi la acorduri de control al armelor ca o relație bilaterală,” a spus Flynn.

„Este aproape imposibil de realizat ca o triadă.”

Începând cu 2024, există peste 12.000 de focoase nucleare la nivel global.

Rusia deține aproximativ 5.580, SUA aproximativ 5.100, China 500, Franța 290 și Marea Britanie 225.

India și Pakistan au fiecare aproximativ 170 de focoase, Israel are 90 și Coreea de Nord deține 50, conform Federației Oamenilor de Știință Americani.

Raportul a afirmat că, în timpul secolului 20, Rusia și SUA au dorit ambele să limiteze oferta mondială de arme nucleare, în timp ce acum există o cerere crescută și disponibilitate de materiale nucleare, cu mai puține modalități de a le controla.

„Suntem într-o lume în care majoritatea programelor în vigoare pentru gestionarea aprovizionării și controlului armelor nucleare se destramă practic,” a spus Flynn.

„Cu tensiuni mondiale în creștere, nu există acum un cadru pentru reducerea armelor, din păcate,” a declarat Rod Thornton, profesor asociat în studii internaționale, apărare și securitate la King's College London, pentru Newsweek.

Raportul a mai spus că comitetul Academiilor Naționale este îngrijorat de dezvoltarea sectorului nuclear civil.

„Multe centrale nucleare noi merg în locuri unde nu au mai fost până acum, iar acest lucru nu se întâmplă sub supravegherea și aplicarea regulilor de către SUA, ci este condus de chinezi și ruși, cu mai puține controale de securitate în vigoare,” a spus Flynn.

„Majoritatea materialelor care pot fi folosite pentru a produce o 'bombă murdară' au fost întotdeauna dificile de controlat, iar acum sunt mai disponibile. Chiar și fără complicitatea actorilor statali, există un risc mai mare ca grupurile teroriste să pună mâna pe aceste materiale,” a spus el.

Cu toate acestea, raportul nu este complet pesimist.

Afirmă că SUA sunt mai mult decât capabile să gestioneze multe dintre provocările discutate.

„Unul dintre mesajele mari este că, ca națiune, am investit mult efort în gestionarea acestui risc de-a lungul anilor, și acesta a fost—să batem în lemn—a motivul pentru care nu s-a întâmplat un incident nuclear,” a spus Flynn.

„Să nu aruncăm totul la gunoi—avem multe capabilități, să rămânem în fruntea acestora.”

El a continuat: „Există multe cunoștințe pe care le avem despre gestionarea riscului nuclear, deoarece o facem de decenii, dar există și noi instrumente și multe modalități de a actualiza răspunsul nostru din zilele Războiului Rece.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel