Teroristul din Bruxelles era condamnat la închisoare pentru tentativă de omor, în Tunisia. Belgia trebuia să dispună expulzarea lui

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

S-a descoperit că individul care a împușcat mortal doi fani suedezi de fotbal, în Bruxelles, săptămâna trecută, a fost de fapt un pușcăriaș evadat dintr-o închisoare din Tunisia.

Procurorii belgieni susțin că Abdesalem Lassoued fusese condamnat la 26 de ani de închisoare în 2005, pentru infracțiuni care includ tentativă de omor.

El a evadat în 2011, reușind să se urce pe o barcă mică și să ajungă ilegal pe insula italiană Lampedusa, scrie BBC.

Ulterior, Lassoued s-a stabilit în Belgia, unde a solicitat azil. Când cererea i-a fost respinsă, a dispărut din atenția autorităților.

Autoritățile tunisiene au cerut Belgiei să-l repatrieze acasă în august 2022. Oficialii belgieni au primit cererea de extrădare, dar nu au reușit să o proceseze.

Ministrul Justiției al Belgiei, Vincent Van Quickenborne, și-a prezentat demisia vineri, calificând această situație drept o "eroare monumentală și inacceptabilă cu consecințe dramatice".

În seara zilei de luni, 16 octombrie, Lassoued, un bărbat în vârstă de 45 de ani din Tunisia, a început să tragă asupra trecătorilor cu o armă automată în centrul Bruxelles-ului.

A urmărit apoi oamenii în holul unui bloc de apartamente, unde a împușcat mortal doi fani suedezi de fotbal și a rănit un al treilea. Grupul Statul Islamic a revendicat atacul.

După o amplă operațiune de căutare, atacatorul a fost localizat într-un bar din apropierea casei sale din Schaerbeek, nordul Bruxelles-ului, marți dimineața, fiind împușcat mortal de către poliție.

"Îmi cer scuze sincer victimelor și familiilor lor", a declarat Van Quickenborne în discursul său de demisie. "Nu caut nicio scuză."

Acesta a menționat că își asumă "responsabilitatea politică pentru această eroare inacceptabilă".

Procurorul public din Bruxelles, Tim De Wolf, a imputat lipsa de acțiune referitoare la solicitarea de extrădare personalului redus din biroul său.

El a declarat că dosarul de extrădare fusese primit în septembrie anul trecut și probabil fusese uitat într-un sertar.

Procurorul nu a menționat de ce fusese închis Lassoued, dar surse media belgiene afirmă că acesta fusese condamnat pentru două tentative de omor.

Atacatorul a depus cereri de azil în Norvegia, Suedia, Belgia și Italia.

În 2016, serviciile de informații italiene l-au identificat drept un individ radicalizat și au început să-l monitorizeze.

A devenit cunoscut și faptul că Lassoued ispășise o pedeapsă cu închisoarea de doi ani în Suedia pentru trafic de droguri. Potrivit presei suedeze, a fost arestat în Malmo pentru deținerea a 100 de grame de cocaină.

Atacul din Bruxelles, care a dus la moartea unui bărbat în vârstă de 70 de ani și a unui bărbat în vârstă de 60 de ani, a șocat Suedia.

"Mă gândesc că aceasta este una dintre primele ori când suedezi au fost ținte din cauza naționalității lor", a declarat Maja, cetățean suedez-britanic care locuiește în Bruxelles, pentru BBC.

În urma unei serii de arderi ale Coranului de către activiști anti-islam în Suedia, guvernul a avertizat cu privire la un risc sporit pentru cetățenii suedezi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel