Pragul minim de temperatură de +1,5 grade Celsius, adoptat prin Acordul de la Paris, este din ce în ce mai aproape de a fi atins.
Este din ce în ce mai probabil ca în următorii 5 ani să fie atinsă temperatura limită globală, cu 1,5 grade Celsius mai mare decât temperatura din perioada pre-industrială. Acesta ar fi pragul inferior pe care temperatura globală ar putea să o atingă, conform Acordului de la Paris, înainte ca efectele încălzirii globale să fie ireversibile. Concluziile vin într-un raport al Organizației internaționale a meteorologilor.
Analiza este bazată pe datele furnizate din Marea Britanie, dar și alte 10 țări, inclusiv Statele Unite ale Americii și China. În ultima decadă a fost estimat că șansele ca unul dintre următorii 10 ani să atingă pragul de 1,5 grade Celsius este de 20%, informează BBC. Noul studiu pune riscul de atingere a pragului la 40%.
O comparație a temperaturilor cu cele din perioada 1980-1990 arată o creștere vizibilă a acestora. „Ceea ce înseamnă că ne apropiem de pragul de 1,5 grade. Nu suntem acolo, dar suntem aproape. Timpul se scurge în privința acțiunii în forță, care trebuie să se întâmple acum”, a declarat pentru publicația britanică cercetătorul științific Leon Hermanson.
Dincolo de semnarea acordului de la Paris, Noua Zeelandă a trecut la acțiune, adoptând un set de legi care ar putea crea un precedent global. Noua Zeelandă este prima țară din lume care va impune companiilor să raporteze în privința schimbărilor climatice. Noua Zeelandă are ca obiectiv reducerea emisiilor până în punctul în care țara va fi neutră în privința gazelor de tip CO2. Termenul limită este anul 2050.
Băncile, brokerii și managerii de fonduri de investiții pot urmări impactul care îl au asupra mediului prin investițiile pe care le fac, a declarat ministrul pentru schimbări climatice, James Shaw, citat de BBC. Legislația va fi prezentată în cursul acestei săptămâni.
Aproape o lună din perioada în care zonele situate la altitudini joase şi medii în Munţii Alpi erau acoperite cu zăpadă s-a pierdut în ultima jumătate de secol, conform unui studiu publicat joi, primul care a evaluat în ansamblu masivul european, informează AFP, scrie Agerpres.
Între anii 1971 şi 2019, perioada în care există zăpadă pe sol în fiecare iarnă s-a redus, în medie, de la 22 la 34 de zile în Alpi, în zone situate sub 2.000 de metri altitudine, estimează în jur de treizeci de cercetători semnatari ai unui articol publicat în revista articolul The Cryosphere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News