Test de sarcină bazat pe salivă, dezvoltat în Israel. În 2023 va ajunge în farmaciile din Europa

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

În 2023 va fi lansat un test de sarcină bazat pe salivă.

Alegeri prezidentiale 2024

Un test de depistare a sarcinii la domiciliu, bazat pe salivă şi dezvoltat în Israel, urmează să fie lansat în Europa şi în alte pieţe începând de anul viitor, au anunţat marţi reprezentanţii producătorului său, citaţi de DPA.

SaliStick, dezvoltat de un start-up din Israel, Salignostics, este primul test rapid din lume pentru depistarea sarcinii cu ajutorul salivei.

Noul test va ajunge în farmaciile din Europa, Africa de Sud şi Israel în primul trimestru al anului 2023.

"Produsul este foarte simplu, uşor de folosit şi oferă rezultate precise în doar câteva minute", au declarat reprezentanţii companiei Salignostics.

Ei spun că acesta este singurul test din lume pentru depistarea timpurie a sarcinii la domiciliu cu ajutorul salivei, în loc să folosească urina, aşa cum se întâmplă în cazul testelor tradiţionale. Noul test reuşeşte acest lucru prin depistarea în salivă a unui hormon de sarcină.

Potrivit producătorului său, testul poate fi utilizat încă din prima zi de întârziere a ciclului menstrual.

Potrivit datelor preliminare, testul are o sensibilitate de 95% şi o specificitate de 97%. Sensibilitatea arată cât de bine detectează testul o sarcină. Specificitatea se referă la cât de multe femei care nu sunt gravide sunt recunoscute ca atare de un test, scrie Agerpres.

Propunere legislativă: Femeile care nu sunt salariate vor putea beneficia de indemnizație de risc maternal în anumite condiții

În momentul de față concediul medical și indemnizația de maternitate se acordă femeii însărcinate sau celei aflate în primele șase-opt săptămâni după naștere (femeia lăuză) și însumează 126 de zile calendaristice.

Potrivit europa.eu, indemnizația de risc maternal reprezintă 75% din media veniturilor lunare ale mamei din ultimele 10 luni dinaintea solicitării beneficiului și se acordă pe o perioadă de maximum 120 de zile.

În cazul persoanelor salariate, concediul de maternitate și cel de risc maternal sunt acordate de către angajator pe baza recomandării medicului specialist sau a medicului de familie. Angajata însărcinată trebuie să își informeze angajatorul în scris și să atașeze documentul eliberat de către medic. Angajatorul este cel care plătește indemnizația de maternitate sau cea de risc maternal.

Persoanele care lucrează ca independent/persoană fizică autorizată trebuie să depună dosarul pentru concediu și indemnizație de maternitate la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparțin. Aceasta este cea care va plăti indemnizația de maternitate (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel