Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila a vorbit despre gripă, despre testele rapide făcute de pacienți în această perioadă dar și despre cât de alarmantă este situația.
În doar două zile, 1400 de oameni s-au îmbolnăvit de gripă. Este panică, iar medicii ne îndeamnă să ne izolăm în casă pentru a preveni răspândirea virusurilor, relatează România TV.
"În acest moment situația nu este alarmantă, gripa evoluează moderat, numărul de cazuri noi raportate pentru săptămâna trecută e în ușoară creștere față de săptămâna precedentă însă valorile sunt net inferioare situației de anul trecut. Într-adevăr numărul de prezentări la camerele de gardă ale spitalelor de boli infecțioase a crescut, dar nu neapărat datorită unui număr foarte, foarte mare de cazuri de gripă ci datorită faptului că lumea încearcă să se testeze sau să-și testeze copiii cu teste rapide. Este o manoperă care nu folosește la nimic pentru că din punct de vedere clinic gripa poate fi foarte ușor diagnosticată, iar aceste teste rapide sunt doar orientative, fără să dea un răspuns clar dacă e sau nu bolnav de gripă. În plus, există riscul să se îmbolnăvească de gripă prin aglomerarea camerelor de gardă, pentru că acolo sunt și persoane bolnave și atunci e bine ca dacă avem de exemplu o viroză respiratorie, izolarea la domiciliu este sufiecientă inclusiv pentru cazurile ușoare și medii de gripă", a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, în direct la România TV.
"Debut brusc, cu ascensiune febrilă, peste 38,5 grade, dureri de gât și ceea ce este foarte important, o stare de astenie foarte marcată, cu dureri musculare, dureri articulare și bineînțeles un simptom respirator cu tuse, de obicei neproductivă, cel puțin în prima parte a bolii și cefalee. Simptomatologia este mult mai net evidențiată decât într-o viroză banală și mă refer în primul rând la febră, la starea de astenie și la durerile musculare și articulare, specifice pentru gripă", a adăugat medicul.
"Acum ne aflăm la sfârșitul perioadei când se putea face vaccinarea, trebuie să ne gândim că intrăm în luna februarie, deci măsurile sunt cele de protecție individuală. Să evite zonele foarte aglomerate și cred că lucrul cel mai înțelept este ca atunci când cineva din familie, fie copil, fie adult, are o astfel de infecție respiratorie care ar putea să fie și gripă, e bine să fie izolat la domiciliu și să evite contactul cu alte persoane sau să reducă măsura posibilului. Atât pentru persoana bolnavă, cât și pentru cea sănătoasă este uilă o mască care să acopere gura și nasul, iar igiena strănutului și a tusei este esențială pentru că prin strănut și tuse se transmite cel mai ușor această afecțiune, împreună cu spălatul pe mâini pentru că de multe ori împrăștiem aceste secreții respiratorii prin intermediul mâinilor", a atenționat Alexandru Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News