Prof. Dr. Aysel Simin Florescu a explicat de ce este atât de importantă testarea pentru depistarea COVID-19 în farmacii, în cadrul dezbaterii organizate de DCMediaGroup.
Prof. Dr. Aysel Simin Florescu, medic specialist boli infecțioase și manager al Spitalului Clinic Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș a vorbit despre importanța testării în farmacii, explicând că acest lucru va duce la scăderea presiunii din spitale și la o "poziționare corectă a farmaciștilor".
"Ar fi de foarte mare folos această testare și vaccinare în farmacii, mai ales că, într-adevăr, ne confruntăm cu foarte mari probleme de rețea medicală, de lipsă de specialiști și de spitale supraîncărcate. Aș vrea să vă spun că, din punct de vedere al practicii clinice, de data aceasta, prin modificare începând de la nivel de legislativ, practic farmaciștii au fost poziționați de data aceasta corect, deci este o poziționare corectă a farmaciștilor în sistemul medical și vine la pachet cu creșterea responsabilității acestora din punct de vedere al testărilor, al vaccinărilor, din punct de vedere al celorlalte tipuri de testări, orientarea pacienților în continuare după aceste testări.
Dacă ne referim strict la testările pentru Sars-CoV-2, din ce am reținut eu din ordinul apărut, farmaciștii au chiar posibilitatea de a introduce în sistem rezultatele și de a elibera rezultatele acestor testări, ceea ce este un lucru foarte bun și repet, este o poziționare corectă a lor pentru că ei sunt farmaciști și nu sunt doar vânzători în farmacie, deci pentru prima dată observ o poziționare corectă a colegilor noștri farmaciști și mă bucur foarte mult pentru asta. În al doilea rând, în acest mod se scade foarte mult presiunea pe spitale, care în România din păcate este foarte mare.", a declarat Aysel Simin Florescu la DC NEWS.
Medicul Aysel Simin Florescu a explicat și că în România de multe ori ajung în spitale și pacienți care nu prezintă cazuri grave și care ar putea fi consultați de medicii de familie sau chiar de farmaciști.
"În România spitalul a rămas practic singurul loc unde se oferă o asistență medicală completă în acest moment, ceea ce nu este normal pentru că spitalul este o asistență medicală terțiară și în spitale ar trebui să ajungă pacienții mult filtrați prin medici de familie, prin farmaciști, prin centrele ambulatorii, prin vechile policlinici care nu mai există acum și numai cazurile care realmente necesită îngrijire în spital, de maximă complexitate, acestea ar trebui să ajungă în spitale. Apariția acestui ordin care le dă colegilor noștri farmaciști posibilitatea să facă aceste testări, să facă aceste prime gesturi medicale de diagnostic și câteodată chiar și terapeutic, depinde de tipul de afecțiune, este un lucru nemaipomenit care va scădea presiunea de pe noi cu siguranță și ne va lăsa să putem acorda asistență medicală fără acea hărțuială continuă de la camerele de gardă de care se vorbea înainte, fără acea epuizare a medicilor cu cazurile care nu aveau ce să caute la spital, pe scurt, ca să o spunem drept, deci cazurile care trebuiau să fie undeva în ambulator sau undeva la farmacist, sau undeva la medicii de familie.", a explicat prof. dr. Aysel Simin Florescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News