Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a vorbit despre posibilitatea ca profesorii nevaccinați să fie testați înainte de a intra la ore.
"Nu pot avansa absolut nicio probabilitate, însă vă pot spune ceva sigur. Respectarea regulilor de protecţie sanitară - aerisirea spaţiilor de învăţământ, purtarea măştii de protecţie, distanţarea adecvată şi testarea cadrelor didactice ne ajută să ţinem criza sub control. Singurul lucru care ne ajută să punem punct acestei crize sanitare este vaccinarea. Deci este foarte sigur că vom susţine prin toate mijloacele campania de vaccinare în aşa fel încât, în data de 13 septembrie, să putem să începem şcoala cu prezenţă fizică pentru a nu mai avea pierderile pe care le-am avut deja și pe care le recuperăm cu foarte mare greutate și doar în timp.
"Dacă prezinţi simptome, vei fi testat gratuit"
Este exclusă vaccinarea pe banii cuiva. Vaccinarea este asigurată de stat. Dacă vorbim despre testare, punctul meu de vedere este acela de a nu încărca profesorii cu testarea pe banii lor. Pot să justific dacă am avea, prin consultare cu Ministerul Sănătăţii, o decizie de testare periodică a celor care nu s-au vaccinat, este exclusiv o ipoteză de lucru, nu este nicio concluzie. Subliniez, atunci am putea să vorbim de plata testării, dar atâta vreme cât noi, în momentul de faţă, avem obligativitatea testării persoanelor care prezintă simptome, acest lucru nu se poate face punând testarea în sarcina cadrului didactic. Dacă prezinţi simptome, vei fi testat gratuit de către DSP. Este un punct de vedere preliminar şi personal. Concluzia finală fundamentată va rezulta din consultările cu Ministerul Sănătăţii", a declarat Sorin Cîmpeanu, în emisiunea "Decisiv" de la Antena 3.
"Dacă vom intra în continuare în online, aceste pierderi se vor amplifica"
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, declara, ieri, că este convins că un eventual val patru al pandemiei de COVID-19 nu va fi atât de agresiv încât să împiedice derularea normală a procesului de învăţământ. El a subliniat, într-o conferinţă de presă, că prezenţa fizică la cursuri este necesară pentru a stopa pierderile înregistrate nu numai în plan educaţional, ci şi în plan social, comportamental pentru elevi, studenţi şi cadre didactice.
"Pierderile au fost mari şi foarte mari. După cum cred că vă amintiţi, din prima zi a mandatului meu de ministru, am declarat ca obiectiv întoarcerea la şcoală cu prezenţă fizică. Am făcut pas cu pas tot ce s-a putut face în raport cu evoluţia epidemiologică. Deci, în mod evident, sunt susţinătorul prezenţei fizice în şcoli, fără să neg avantajele pe care această perioadă le-a avut din perspectiva îmbunătăţirii abilităţilor digitale ale profesorilor, elevilor, studenţilor, dar prezenţa fizică este necesară pentru a stopa acele pierderi nu numai în plan educaţional, ci şi în plan social, comportamental pentru elevi, studenţi şi cadre didactice", a explicat Cîmpeanu.
"Permiteţi-mi să fiu optimist, am dreptul să fiu optimist şi, chiar dacă va fi un val patru, sunt convins că nu va fi la fel de agresiv, nu va fi atât de agresiv încât să pună probleme din perspectiva derulării unui proces de învăţământ normal, care, repet, să stopeze din pierderile care au fost foarte mari şi care sunt foarte dificil de recuperat. Dacă vom intra în continuare în online, aceste pierderi se vor amplifica, cu efecte pe termen lung şi cu posibilităţi de recuperare foarte reduse", a spus Sorin Cîmpeanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu