Dr. Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog, a vorbit despre importanța testării nivelului de iod.
Iodul este unul dintre mineralele necesare unei bune funcționări a organismului uman, iar un deficit al aportului de iod produce dezechilibre în organism și crește riscurile pentru sănătate, fiind asociat cu afecțiunile tiroidiene și probleme de creștere și dezvoltare la copii. De cealaltă parte, nici excesul de iod nu este bun, având, de asemenea, consecințe asupra sănătății.
În acest context, dr. Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog, a subliniat de ce este important să se știe care este nivelul de iod.
”Cum verific cum stau cu iodul? Dacă este atât de important pentru tiroidă, de ce doctorii nu testează și iodul când îmi verifică tiroida prin analize?
La nivelul unei populații putem stabili dacă avem deficit de iod (și cât de mare este acest deficit) prim măsurarea ioduriei (adică a concentrației iodului în urină).
Această analiză este relevantă pentru că rinichii filtrează și elimină aproximativ 90% din iodul pe care îl înghițim!
Problema este că aportul de iod variază foarte mult de la zi la zi, în funcție de ce mâncăm - adică și dacă am repeta această dozare de 10 ori, media tot este posibil să nu reflecte corect statusul iodului pentru o anumită persoană evaluată individual, din acest motiv nici nu se recomandă! Într-o zi poate fi foarte mică, în altă zi poate fi mare!
Aprecierea statusului iodului se poate estima însă la nivel de populație - adică, de exemplu, pentru populația unei țări se testează câteva mii de probe de la câteva mii de oameni, se calculează mediana și valoarea respectivă estimează statusul iodului pentru întreaga populație”, a scris dr. Ruxandra Dobrescu pe pagina sa de Facebook.
Potrivit medicului, românii sunt foarte departe de excesul de iod, un punct de care se tem aceștia, în contextul în care iodul este introdus în alimentație, în special, prin sare.
”Ultima estimare din 2019 arată că România abia a ajuns la limita de jos a normalului pentru aportul de iod, ceea ce arată că măsura iodării universale a sării a început să funcționeze. Pe de altă parte, suntem foarte departe de excesul de iod, de care se tem unele persoane.
În unele situații se poate testa și ioduria pentru o persoană anume, dar acest lucru este indicat extrem de rar: de exemplu o persoană cu cancer tiroidian care a făcut o tomografie cu substanță de contrast iodat (care conține foarte mult iod) și are indicație pentru tratament cu radioiod - am putea să verificăm ioduria ca să ne asigurăm că s-a eliminat iodul din substanța de contrast, altfel cura de radioiod nu ar fi eficientă”, a concluzionat medicul endocrinolog.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu