Racheta balistică intercontinentală denumită Satan-2 de către Occident a eșuat din nou.
Imagini din satelit par să indice un crater masiv la un centru de testare a rachetelor din Rusia, după explozia unei rachete balistice intercontinentale RS-28 "Sarmat" (denumită "Satan-2" în codificarea NATO), capabilă să transporte încărcături nucleare, ceea ce reprezintă un eşec important pentru preşedintele Vladimir Putin, potrivit relatărilor din publicaţia britanică Daily Express citate de Agerpres.
Această rachetă este considerată de Kremlin drept un element esențial în arsenalul său militar. Cu toate acestea, se pare că acest eveniment reprezintă al patrulea eşec consecutiv, ridicând semne de întrebare asupra fiabilității noii arme.
Distribuind pe reţelele sociale imagini realizate de Planet Lab la cosmodromul Pleseţk, situat în regiunea Arhanghelsk, analistul din cadrul proiectului Osint, cunoscut sub pseudonimul MeNMyR, a declarat: "După cum se vede, testul RS-28 Sarmat a fost un eşec total".
Racheta a explodat în siloz, provocând un crater imens şi distrugând complet situl de testare. "Sarmat este o rachetă cu combustibil lichid, astfel încât acest accident ar fi putut avea loc separat de procesul efectiv de lansare", adaugă expertul.
Singurul test reuşit al rachetei Sarmat a avut loc pe 20 aprilie 2022, în timp ce alte patru teste au eşuat, conform surselor independente.
Analistul menţionează, de asemenea, că patru autospeciale de pompieri ar fi fost mobilizate în zonă pentru a stinge un incendiu de vegetație, conform versiunii oficiale.
Racheta RS-28 Sarmat, cu o lungime de 35 de metri, este prezentată de oficialii ruşi ca având o rază de acţiune de 17.700 km, iar costul unei unităţi este estimat la 45 de milioane de euro.
Expertul militar ucrainean Oleksandr Kovalenko, din cadrul Grupului de Rezistenţă Informaţională din Kiev, descria în martie racheta Satan-2 drept "nesigură şi periculoasă", afirmând pentru RBC-Ucraina: "Este o rachetă foarte problematică. Ruşii nici măcar nu au putut gestiona lansările de testare".
Specialiștii subliniază că explozia unei astfel de rachete în timpul testării este un fenomen extrem de rar. Un incident similar a avut loc în octombrie 1960 la cosmodromul Baikonur, când o rachetă sovietică R-16 a explodat.
Acest eşec al rachetei "Sarmat" survine la câteva zile după ce Rusia a anunțat cu mândrie că a testat cu succes, marți, la aceeaşi instalaţie, un lansator Angara 1.2 cu un dispozitiv spațial destinat uzului militar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu