Află mai multe detalii despre testarea rachetei nucleare britanice.
Un test de lansare a unei rachete nucleare britanice a eșuat la un sit din largul coastei Floridei, marcând a doua oară în opt ani când rachetele balistice Trident 2 ale țării au funcționat defectuos în timpul testelor.
O ”anomalie a avut loc” în timpul testului la bordul submarinului cu propulsie nucleară HMS Vanguard, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării într-un comunicat, adăugând: ”Suntem încrezători că anomalia a fost specifică evenimentului și, prin urmare, nu există implicații pentru fiabilitatea sistemelor de rachete Trident și a stocului de rachete Trident în general”.
Sistemul de descurajare nucleară Trident al Marii Britanii a suferit o defecțiune anterioară în largul coastei Floridei în iunie 2016, a declarat anterior pentru CNN un oficial american din domeniul apărării care are cunoștințe directe despre incident.
Cel mai recent incident, relatat pentru prima dată de ziarul The Sun, a avut loc în timpul unui exercițiu din data de 30 ianuarie în apropiere de Florida.
O sursă a declarat pentru CNN că relatarea din The Sun a fost corectă și că echipajul submarinului a finalizat perfect exercițiul folosind un focos fals. Racheta Trident 2 și focosul fictiv au fost propulsate în aer, dar propulsoarele din prima etapă ale rachetei nu s-au aprins și aceasta s-a scufundat ulterior în ocean.
Defecțiunea a fost specifică kitului de testare și că lansarea ar fi avut probabil succes dacă ar fi avut loc în timpul unei patrule, folosind un focos nuclear real, potrivit sursei citate.
Ministerul Apărării a confirmat că ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, se afla la bordul HMS Vanguard în momentul în care a avut loc anomalia. Amiralul Sir Ben Key se afla, de asemenea, la bord.
Shapps a declarat miercuri că anomalia din timpul testării nu are ”nicio implicație asupra fiabilității sistemelor de rachete și a stocurilor de rachete Trident”. ”Nu există nici implicații pentru capacitatea noastră de a trage cu armele noastre nucleare, dacă vor apărea circumstanțe în care va trebui să facem acest lucru", a adăugat acesta.
"Dizpozitivul nuclear de descurajare al Regatului Unit rămâne sigur, securizat și eficient," a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării.
”HMS Vanguard și echipajul său au dovedit că sunt pe deplin capabili să opereze dispozitivul de descurajare continuă pe mare al Regatului Unit, trecând toate testele în timpul unei operațiuni recente de demonstrație și de testare (DASO), un test de rutină pentru a confirma că submarinul poate reveni în serviciu după lucrări de întreținere profundă”, a declarat purtătorul de cuvânt. Adăugând că: ”testul a reafirmat eficiența descurajării nucleare a Regatului Unit, în care avem încredere absolută”.
Partidul Laburist, aflat în opoziție, a calificat rapoartele privind eșecul drept ”îngrijorătoare”.
”Secretarul Apărării va dori să asigure Parlamentul că acest test nu are niciun impact asupra eficienței operațiunilor de descurajare a Regatului Unit”, a declarat John Healey, secretarul laburist pentru Apărare.
Marea Britanie are patru submarine cu rachete balistice cu propulsie nucleară, fiecare dintre acestea fiind înarmat cu rachete Trident 2 D5 de fabricație americană, potrivit Marinei Regale. Rachetele pot fi lansate asupra unor ținte aflate la o distanță de până la 4.000 de mile.
Costul anual al inventarului de rachete Trident 2 D5 al Marii Britanii, pe care îl împarte cu Statele Unite la o instalație din Georgia, a fost de aproximativ 15,1 milioane de dolari în 2015, potrivit unui raport de cercetare al Camerei Comunelor.
Costurile anuale de funcționare a descurajării nucleare a Marii Britanii sunt estimate la 6% din bugetul de apărare al țării, adică aproximativ 3,79 miliarde de dolari pentru 2023/2024, potrivit raportului Bibliotecii Camerei Comunelor.
Se așteaptă ca actualele submarine din clasa Vanguard să fie înlocuite cu patru noi submarine din clasa Dreadnought, încă de la începutul anilor 2030. Marea Britanie a pus deoparte între 39,1 și 51,7 miliarde de dolari pentru noile submarine modernizate, se arată în raport.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu