Conf. Dr. Nicolae Poiană, coordonatorul Centrului FIV SANADOR și medic colaborator al Spitalului Clinic SANADOR, a fost invitat la DC News și DC Medical unde a vorbit despre testele care se fac înainte de FIV și despre sarcina ectopică.
„Ce teste se fac?", a întrebat Val Vâlcu.
„Ar fi trei focusuri de studiu pentru partenere și cel puțin unul pentru partener. Pentru parteneră, rezerva ovariană și studierea ovarelor din punct de vedere structural și funcțional.
Al doilea focus este reprezentat de trompele uterine care au un rol esențial, la fel de important ca și rezerva ovariană. Trompele uterine, nu numai permeabilitatea lor, dar și starea lor de funcționare și funcționarea normală, fiziologia lor este foarte importantă deoarece se produc acolo niște mecanisme care dacă nu sunt în fața unei structuri și a unei funcționări, mă refer în special la mucoasa tubară ciliacă, complicații microscopice, atunci se produc eșecuri.”, a spus Dr. Nicolae Poiană.
„Controlul ecografic nu ajunge.”, a adăugat Val Vâlcu.
„Nu. Sub nicio formă. Pentru o estimare a permeabilității tubare este mai greu, practic imposibil, să investigăm fiziologia, funcționalitatea, trompelor. Vă dau un singur exemplu. Fertilizarea între ovocitul matur rezultat după ovulație, captat de trompă, împreună cu lichidul folicular stă în așteptare în treimea abdominală, în treimea distală, a trompei ca să ascenzioneze spermatozoizii cei mai performanți. Să zicem că totul e perfect, ovocitul este minunat, e matur, are tot ce ii trebuie, că vine și un spermatozoid funcțional, se produce fertilizarea, apare embrionul.
Asta se întâmplă în treimea externă a trompei, după aceea embrionul, timp de aproape două zile este transportat de-a lungul trompei până în uter. Transportul se face împotriva unui curent lichidian care vine dinspre uter către cavitatea abdominală și cu ajutorul unor cili care îl tot împing. Vă dați seama ce mecanisme subtile sunt acolo, încât orice perturbare de acest gen poate duce la un eșec reproductiv și clasic este apariția așa numitei sarcini extrauterine sau tubare din cauza faptului că nu progresează suficient către cavitatea uterină.", a spus Dr. Nicolae Poiană.
„Care este chiar o amenințare pentru viața femeii dacă nu este descoperită.”, a completat Val Vâlcu.
„Posibil, sigur că da. Hai să spunem că în epoca actuală s-a depășit problema asta. Nu cred că se mai poate pune problema unui deces din cauza unei sarcini ectopice din multe alte motive. Nu știu dacă e cazul să le discutăm acum. Ce am vrut eu să spun e că nu numai integritatea structurală ca tub de transport este importantă la trompa uterină, ci și fiziologia, funcțiile ei. De aceea obstrucția tubară este una din cauzele cele mai frecvente ale unei probleme de fertilitate.”, a spus Dr. Nicolae Poiană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci