Compania Merk Shark&Dohme(MSD) România și laboratoarele Bioclinica vor demara o campanie în lunile august și septembrie, pentru depistarea Hepatitei C, potrivit Mediafax.
[caption id="attachment_220458" align="alignleft" width="276"] gandul[/caption]În cadrul platformei “Împreună cu viața-Sănătate prin cunoaștere”, campania laboratoarelor Bioclinica se va desfășura în 25 de orașe din țară, potrivit unui comunicat susținut de reprezentanții Bioclinica din țară. Prețul pe care pacienții îl vor putea plăti pentru a se testa este mai ieftin cu 55%, mai exact aceștia vor plăti aproximativ 18 lei în loc de 39 de lei.
În urma campaniei de anul trecut s-au testat aproximativ 11.400 de persoane, dintre care 877 au primit rezultatul pozitiv la testul VHC. Astfel, procentul persoanelor infestate a crescut de la 3,23% la 7,65%, aproape dublu față de media anuală comunicată cu un an în urmă.
“Procentul mare de bolnavi descoperiți în cadrul campaniei de testare pe care am desfășurat-o anul trecut ne-a confirmat faptul că, în România, există foarte muți bolnavi încă nediagnosticați. Astfel, am decis să continuăm inițiativa de informare cu privire la pericolele acestei boli și să sprijinim populația în demersul de testare.”, a declarat Florentin Scariat, reprezentantul companiei organizatoare – MSD România.
Factorii principali care ar putea determina persoanele să se testeze pentru depistarea hepatitei C sunt: intervențiile chirurgicale sau transfuziile de sânge înainte de 1991, conviețuirea cu persoane infectate, contactul sexual neprotejat, frecventarea cabinetelor stomatologice, de piercing sau tatuaje etc. Orașele în care vor avea loc testările sunt: Oradea, Arad, Timișoaa, Lugoj, Buziaș, Caransebeș, Deva, Hunedoara, Orăștie, Petroșani, Tg.Jiu, Motru, Rovinari, Drobeta Turnu Severin, Brașov, Făgăraș, Codlea, SF. Gheorghe, Iași, București, Târgu Mureș, Constanța, Cernavodă, Bistrița.
Pacienții vor primii rezultatele testelor în 48 de ore, în cadrul clinicii la care s-a făcut testarea. De asemenea, în cazul în care rezultatul este unul pozitiv, pacienții infestați vor primi consiliere gratuită din partea medicilor specialiști. Cele mai multe persoane infestate cu virusul Hepatitei C sunt din județele București(14,67%), Bacău(12,4%), Sibiu(10,6%) și Argeș(9,26%).
DR. Laura Iliescu, medic primar la Medicină Internă la Istitutul Clinic Fundeni a declarant că exista aproximativ 170 de milioane de persoane infestate cu acest virus, în toată lumea. De asemenea, Hepatita C este prima cauză a apariției cancerului hepatic care poaate conduce la transplantul hepatic, o operațio costisitoare și periculoasă care nu garantează salvarea vieții. Aceasta îi îndeamnă pe toți cetățenii să își facă testarea pentru depistarea virusului HIV, în special persoanele de peste 40 de ani care au suferit transfuzii de sânge.
“Deși, în cele mai multe cazuri, statul roman este responsabil pentru răspândirea în masă a infecției cu VHC, autoritățile din România nu acordă imporanța cuvenită diagnosticării precoce și accesului facil la terapie al pacienților. Chiar dacă în ultimii ani s-au făcut unele eforturi în acest sens, cei mai mulți dintre pacienții din România încă nu au acces la procedure innovative de diagnosticare precoce și terapie, care să scadă riscurile de apariție a complicațiilor și să eficientizeze întregul process de asistență medicală. Costurile sociale și suferin’a umană ar fi cu mult mai mici dacă am prioritize utilizarea mijloacelor de diagnosticare precoce și mijloacele terapeutice innovative și eficiente. Este de neînțeles nepăsarea autorităților la această problemă națională”, a declarant Vasile Barbu, președintele Asocia’iei pentru Protecția Pacienților.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu