EXCLUSIV  Testele PISA: De ce elevii români nu fac față. Prof. univ. dr. Radu Gologan a explicat unde greșim și cum am putea răsturna clasamentul / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Prof. univ. dr. Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice, a fost invitat la DC Edu, de pe DCNews și DCNewsTV, unde a vorbit despre testele PISA. 

Prof. univ. dr. Radu Gologan a explicat unde greșește România în ceea ce privește matematica aplicată care să folosească intuiția și inteligența copilului. Acesta a vorbit și despre testele PISA. 

„Matematica a pornit ca o știință care era făcută pentru aplicațiile sale. În mare parte, ea s-a dezvoltat după aceea destul de abstract. De ce? Pentru că au intervenit matematicienii care au văzut acele structuri care generalizează și sunt utile în mai multe părți ale matematicii sau aplicațiilor lor.

Din păcate, în perioada anilor '60-'80-'90 a apărut așa-numita mișcare burbachistă, pornită din Franța de mari matematicieni care rămăseseră după Primul Război Mondial. Ei au hotărât să rescrie matematica. Influența asta, în anii '60, a ajuns și în România. La facultate se preda matematica burbachistă, încă există profesori care predau matematică prea abstract. Manualele s-au dezvoltat în felul ăsta. 

În ultimii 10-15 ani, lucrurile au început să dea înapoi, nu neapărat într-un sens bun, pentru că a face matematică aplicată sau a aplica matematica nu înseamnă să calculez volumul unui hambar. Puteam să spun că nu este hambar, ci este o figură geometrică. Aici greșim! Nu avem suficiente date și moduri de a crea probleme care să fie cu adevărat aplicative și să folosească intuiția și inteligența copilului.", a spus prof. univ. dr. Radu Gologan.

 

Testele PISA 

Teste PISA, care sunt pregătite de oameni care au trăit această perioadă și știu foarte bine cum să le construiască, sunt niște teste care fac, în mare parte, apel la modul de ingeniozitate al copilului, nu cine știe ce. Adică nu sunt probleme de olimpiadă, sunt probleme foarte simple la care copiii de la noi, cu pregătire sub medie, nu fac față.

O să vedeți că lucrurile se vor schimba, ba chiar s-au schimbat deja. Uitați-vă la rezultatele Poloniei și Lituaniei. Ei, în ultimii 4-6 ani, și-au adaptat programa și testele de evaluare la sistemul PISA. Dintr-o dată lucrurile s-au schimbat.

Eu pun următoarea întrebare: „Dacă în loc de test PISA s-ar da testele de la examenele noastre naționale de clasa a VIII-a?" Vă spun că am urca vreo 20 de locuri și vor coborî alte țări. S-ar răsturna clasamentul.

Lucrurile sunt ușor relative. Să fim sinceri! A intervenit foarte mult în popularizarea acestor rezultate și politicul. Nu are ce caută aici! Aici e vorba de educatori și de oameni care se pricep și să spună despre ce e vorba. Nu clasamentul contează! Trebuie să vedem care sunt lucrurile bune de acolo!”, a spus prof. univ. dr. Radu Gologan la DC Edu, de pe DCNews și DCNewsTV. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel