Testosteronul scade riscul de infarct. Dr. Dan Perețianu, despre Congresul European de Sexologie

Alegeri prezidentiale 2024

Endocrinologul Dan Peretianu a participat recent la Congresul European de Sexologie care a avut loc la Milano. Medicul român face de mai mulți ani cercetări privind avantajele și riscurile administrării de testosteron la bărbaţi. Studiile de ultimă oră  contrazic teoriile clasice care susțineau că că testosteronul crește riscul cancerului de prostată. Astfel, riscurile testosteronului par a fi fost exagerate, iar beneficiile minimalizate. Potrivit unor cercetători, lipsa de testosteron crește riscul de infarct, iar acumularea de grăsime și ”topirea” masei musculare, după instalarea andropauzei ar putea fi compensate de administrarea de testosteron. Care este nivelul optim al acestor hormoni, aflați din interviul de mai jos.

Autor: Anca Murgoci

Potrivit lui Dan Peretianu, se poate administra testosteron chiar şi la bărbaţii de peste 90 de ani. După administrarea pe o perioadă de un an, în cazul acestor bărbaţi există o mare tendinţă de a creşte mărimea prostatei. În schimb, la bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 70 de ani nu este sesizată nicio schimbare a volumului prostatei.

Prima linie de tratament pentru bolile cardiovasculare ar putea fi testosteronul. S-a demonstrat că fac infarct bărbaţii care nu au testosteron. Astfel, pentru a creşte cantitatea de testosteron este recomandată pierderea în greutate cu ajutorul exerciţiilor fizice. Bărbaţii obezi  care au nivelul de peste 35 BMI (Indicatorul Masei Corporale) sunt cel mai adesea impotenţi.

-Domnule doctor,  există  semne care avertizează despre lipsa de testosteron?

-Această situație este caracterizată prin semne de andropauză, similare cu menopauza la femei. Se manifestă prin transpiraţie excesivă, insomnie, hipercolestorol, tensiune, scăderea capacităţii de concentrare şi dereglări cardiovasculare.

-Cum influenţează testosteronul apariţia cancerului de prostată ?

-Aici trebuie demontată o paradigmă conform căreia bărbaţii fac infarct pentru că sunt bărbaţi , iar femeile nu fac infarct pentru că sunt protejate de estrogen. Astfel, de-a lungul timpului s-a admis că bărbatii suferă de cancer de prostată pentru că au testosteron. Cercetările din ultimul timp arată că fac infarct tocmai acei bărbaţi care nu au testosteron. În momentul în care vezi un bărbat de 45 de ani că a făcut infarct, el nu mai are destul testosteron, dar s-ar putea să aibă testosteronemie normală şi aici devine cercetarea interesantă. Mulţi mă întreabă ce se întâmplă cu testosteronul la bărbaţii care au testosteronemia normală, dar care au manifestări de hipertestosteronemie. Aici vorbim despre  transformarea testosteronului în estradiol. Aceasta se petrece în creier ca fiziologie şi în ţesutul adipos ca patologie. La nivel fizologic, el se aromatizează la estradiol în creier. Acesta este mecanismul prin care se produce libidoul. Dorinţa sexuală se produce transformând hormonul masculin în cel feminin în celule nervoase. Pentru a fi bărbat, trebuie să fii femeie. La bărbații grași, care au un BMI de peste 35, testosteronul este aromatizat în țesutul adipos, și chiar dacă au o secreție normală, cantitatea rezultată nu ajunge la nivelul necesar în organism.

-Ce se întâmplă cu tinerii care pentru a-şi creşte masa musculară folosesc  testosteron ca dopaj?

- În niciun caz, nu vorbim aici despre impotenţă. Acest termen nici nu se mai foloseşte astăzi ca atare. Este vorba despre patru tipuri de impotenţă : tulburări de libidou, de erecţie, de ejaculare şi de orgasm. Administrarea de testosteron nu duce la niciun tip de impotență menţionat anterior. De exemplu, în cazul sportivilor, acest hormon poate duce la inertilitatea pacientului. Nu este un lucru îngrijorător deoarece are caracter reversibil din prima lună de suprimare.

În final, dr. Dan  Peretianu spune că românii nu îşi fac testul de măsurare al testosteronului. Motivul este unul singur; acesta este contra cost şi nu se decontează în sistemul asigurărilor din ţara noastră. Valorile normale ale testosteronului sunt de 10-20 de nanomoli/litr și se pot măsura la orice laborator care face dozări hormonale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel