Cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei, marcată în fiecare an pe 20 octombrie, Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București, medic endocrinolog și Cătălin Codreanu, președinte al Societății Române de Reumatologie, medic reumatolog, au vorbit despre această afecțiune care afectează sistemul osos.
„În fiecare an, pe data de 20 octombrie, se celebrează Ziua Mondială a Osteoporozei și există un slogan care marchează această zi. Pentru anul acesta, sloganul este acela de a construi oase mai puternice.
Osteoporoza este o boală scheletică, sistemică. Este, de fapt, cea mai frecventă boală metabolică osoasă în care este afectată rezistența osului care este scăzută și, ca o consecință directă, crește riscul fractural.
Când vorbim despre rezistența osului, avem în minte două componente, una de ordin cantitativ, care este ușor de evaluat și anume densitatea minerală osoasă, care se poate măsură, dar există și o componentă importantă care face de multe ori diferența, dar de multe ori este greu de evaluat - calitatea osoasă. Calitatea osoasă este un element la a cărui constituire contribuie mulți factori, respectiv micro și macroarhitectura osului, calitatea matricei osoase, gradul de mineralizare al matricei, acumularea de microleziuni și, poate cel mai important, procesul de modelare osoasă, respectiv jocul permanent dintre formarea și resorbţia osoasă”, a spus Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București, medic endocrinolog.
„Dacă ar fi să definim osteoporoza în termeni mult mai practici, mai tehnici, am putea să spunem că este o boală în care apar fracturi osteoporotice, fracturi de fragilitate. Aceste fracturi sunt datorate unor traumatisme minime sau pot să apară în absența oricărui traumatism.
Un traumatism minim ar putea să fie căderea de la propria înălțime. În osteoporoză, oasele se pot fractura și spontan. Acest lucru arată o rezistență scăzută a osului și definește, de fapt, boala”, a precizat Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București.
„Fără dubiu, în vasta majoritate a cazurilor, osteoporoza are o cauză primordială, endocrina. Cea ma mai frecventă cauză de osteoporoză, cea apărută în postmenopauză, este legată de declinul hormonal care se produce în această perioadă a vieții. Inclusiv la bărbați, osteoporozele care apar odată cu îmbătrânirea au și ele drept cauză declinul sintezei hormonilor sexuali masculini.
Intervenția reumatologului se produce atunci când apar consecințele osteoporozei, respectiv atunci când apar fracturile, pentru că metabolismul osului este cel mai rapid la nivelul coloanei vertebrale într-un tip particular de os care se numește spongios, primele fracturi care apar după instalarea menopauzei sunt cele vertebrale, iar consecința lor este de a produce pe de o parte durere la nivelul spatelui, pe de altă parte de a modifica forma spatelui. Apare acea curbare anterioară în care spatele devine cocoșat.
Este măsurabilă prin metode directe care permit evaluarea înălțimii corpilor vertebrali, numărarea fracturilor vertebrale, permite recunoașterea acestei complicații și urmărirea ei în timp. Acesta este momentul în care pacientul se adresează reumatologului.
Cu aceste modificări se schimbă și capacitățile funcționale ale individului care prezintă aceste tasări vertebrale. Ne deplasăm mai greu, facem cu mai mare dificultate diverse activități, fie profesionale, fie casnice, cu alte cuvinte devenim dependenți”, a declarat Cătălin Codreanu, președinte al Societății Române de Reumatologie, medic reumatolog.
„În lume sunt peste 200 de milioane de femei cu osteoporoză de postmenopauză, dar numai una din cinci sunt diagnosticate, iar din cele diagnosticate, mai puțin de una din trei primesc tratament.
Prevenția înseamnă două lucruri - prevenție primară, adică de a evita apariția primei fracturi osteoporotice și acest lucru putem să îl facem identificând persoanele care sunt la risc, încercând să depistăm acei factori de risc care predispun la apariția fracturii; iar a doua categorie de prevenție este prevenția secundară, adică atunci când apare o fractură, care reprezintă cel mai important factor de risc pentru apariția altor fracturi, noi trebuie să diagnosticăm și să facem prevenția secundară, respectiv a apariției fracturilor ulterioare.
Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București, a precizat că sunt foarte multe boli din endocrinologie care pot să vină după ele cu osteoporoză:
„Evaluarea corectă a factorilor de risc este capabilă să permită identificare bolii mai devreme. Aici nu mă refer doar la măsurătorile densitometrice, care sunt foarte utile, dar mă refer și la depistarea celorlați factori de risc, antecedentelor, patologiilor asociate, terapiilor anterioare, anumite obiceiuri legate de fumat sau a obiceiului de a nu face mișcare, care are o influență negativă remarcabilă asupra masei osoase”, a mai precizat Cătălin Codreanu, președinte al Societății Române de Reumatologie, medic reumatolog.
Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București, a spus că tratamentul cel mai bun al osteoporozei este prevenția, care trebuie să înceapă din copilărie. De asemenea, un aport adecvat de calciu și vitamina D sunt importante în adolescență.
"La un moment dat, Asociația Internațională de Osteoporoză a făcut un chestionar de 1 minut. Nu durează nici măcar 1 minut să completezi câteva întrebări simple. Sigur că ele nu vor pune diagnosticul, dar completarea cu DA la una din acele întrebări îți atrage atenția că ai putea să faci parte dintr-un grup de risc. Această conștientizare este foarte importantă. Chestionarul îl poate completa oricine. Este foarte ușor. Este disponibil online și este în limba română.
Cei care fac toate aceste acțiuni sunt asociațiile științifice profesionale care sunt interesate", a declarat medicul reumatolog Cătălin Codreanu.
Vezi emisiunea integrală în materialul video de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu