”Testul de foc de care PiS nu va trece”. Fostul Guvern de la Varșovia, acuzat că asculta inclusiv telefoanele membrilor de partid, nu doar din opoziție

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki

O comisie parlamentară poloneză a început luni investigarea acuzațiilor conform cărora guvernul anterior a hackuit ilegal telefoanele unor ținte, printre care adversari politici, în contextul unui scandal în creștere legat de utilizarea software-ului de spionaj Pegasus, precizează Reuters.

Investigația, o componentă centrală a eforturilor noului guvern pro-european de a afla adevărul despre presupusele ilegalități din timpul celor opt ani de guvernare naționalistă, a căpătat și o nouă dimensiune datorită rapoartelor media conform cărora unii membrii ai fostei guvernări au fost și ei victime ale hackuirii telefoanelor.

"Witold Zembaczynski, un membru al comisiei și al celei mai mari grupări din noul guvern, Coaliția Civică (KO), a declarat la postul de televiziune de stat TVP Info: "Vom dezvălui adevărul. Munca noastră în comisia de anchetă va provoca nu doar un cutremur, ci și un tsunami."

Raportele din 2021 ale Associated Press conform cărora software-ul, dezvoltat de NSO Group, din Israel, a fost folosit pentru a hackui telefoanele criticilor guvernamentali, inclusiv a șefului campaniei electorale a ceea ce era atunci cel mai mare partid de opoziție, au atras acuzații că serviciile de securitate au erodat normele democratice.

"A fost cel mai antide­mocratic comportament din timpul procesului electoral pe care îl poți imagina", a spus parlamentarul KO Jacek Karnowski, el însuși raportat ca victimă a hackuirii. "O persoană are dreptul la intimitate."

Noul guvern s-a angajat să implementeze o agendă de reforme în instanțe, media de stat și companiile controlate de stat, în încercarea de a șterge ceea ce afirmă că sunt efectele politizării sub guvernarea PiS.

PiS susține că schimbările reprezintă o vânătoare de vrăjitoare și că întotdeauna a acționat legal.

"Conform legii poloneze, toate supravegherile trebuie să fie aprobate de un tribunal... Sunt sigur că fiecare supraveghere efectuată de serviciile secrete a fost aprobată și ordonată de tribunal," a declarat fostul secretar de stat la Justiție, Sebastian Kaleta.

Cu toate acestea, media poloneză a raportat recent că software-ul de spionaj ar fi putut fi folosit și împotriva politicienilor PiS, o veste care, dacă se dovedește a fi adevărată, ar putea tensiona loialitățile parlamentarilor.

"Mi se pare că acesta poate fi, din nefericire, un test de foc de care (PiS) nu va trece", a spus Anna Materska-Sosnowska, politolog la Universitatea din Varșovia. "Și mi-e teamă că toate acestea se îndreaptă către divizarea nucleului dur al partidului care va rezulta în încercarea liderului neoficial al PiS, Jaroslaw Kaczynski, de a construi ceva diferit de PiS".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel