Companiile caută întotdeauna candidați carismatici, proactivi, capabili să ia inițiativa, ușor adaptabili la climatul social sau profesional. În acest context, pentru că CV-ul nu este întotdeauna concludent, testele de personalitate au şi ele un rol foarte important. Vor conta la interviu mai mult decât crezi.
Cu un CV bine pus la punct, câteva scrisori de recomandare și o scrisoare de intenție, un candidat poate reuși să atragă atenția angajatorului și să fie chemat la un interviu. Pentru a stabili, însă, dacă acesta se potrivește profilului companiei pentru care se face recrutarea şi în ce măsură corespunde poziţiei pentru care a aplicat, s-ar putea să fie necesar ca intervievatul să susțină şi un test de personalitate. Da, aţi auzit bine. Testele de personalitate despre care învăţam la orele de psihologie sunt utilizate cu succes şi în recrutări de personal, mai intens din perioada pandemiei când telemunca a prins amploare iar conducerea companiei nu aveau acces direct la candidat. Astfel, testele de personalitate ajutau şi ajută în continuare şefii să-şi cunoască mai bine angajaţii.
Corina Diaconu, specialist resurse umane, este de părere că astfel de teste pot fi de un real folos pentru companii. "Dacă, de exemplu, avem nevoie de un om pe vânzări, prin testele de personalitate vom detecta dacă persoana intervievată este extrovertă, aşa cum ne dorim şi cum ar fi ideal pentru un astfel de post. Dacă, în urma testării, se dovedeşte că este o fire introvertită, atunci îi putem recomanda o altă poziţie în firmă care i s-ar potrivi." a declarat pentru Digi24.
Myers – Briggs este un astfel de test care poate depista introvertiţii şi extrovertiţii. Aceasta a fost creat de Isabel Briggs Myers și Katherine Cook Briggs, bazat pe clasificarea realizată de Carl Jung pentru tipurile de personalități. Susținut științific, testul a stabilit ștacheta pentru evaluări psihologice şi are drept scop clasificarea candidaților în funcție de patru perechi de caracteristici: Extraversiune, Introversiune, Senzație, Intuiție, Gândire, Sentiment, Judecarea şi Percepția. În urma testului va fi scos în evidenţă unul dintre cele 16 tipuri de personalitate, cum ar fi Protectorul, Artistul, Mediatorul, Liderul sau Negociatorul. Acesta este un test care ajută angajatorul să înțeleagă modul în care candidații percep lumea din jurul lor. În plus, el relevă punctele forte și punctele slabe ale candidatului.
Un alt test pentru candidaţii la un job folosit de companiile din întreaga lume este Caliper Profile. Este vorba de un test de evaluare psihologică bazat pe 150 de întrebări la care candidatul trebuie să răspundă în scris. Candidatul trebuie să se încadreze într-un timp limită, de maxim două ore. Testul este eficient pentru a obține un profil de personalitate cuprinzător. De asemenea, testul reprezintă un instrument științific care oferă o imagine concretă asupra potențialului de creștere, a motivației și aptitudinilor native. Creat cu aproape jumătate de secol în urmă, testul Caliper Profile analizează peste 25 de trăsături de personalitate legate de performanța la locul de muncă. Acesta oferă rezultate obiective și edificatoare asupra punctelor forte și a punctelor slabe ale unui candidat pentru un job.
Un alt instrument puternic folosit pentru a analiza comportamentul candidaților este reprezentat de evaluarea DISC. Plecând de la teoria lui William Moulton Marston, Walter Clarke a dezvoltat prima evaluare DISC care identifica patru trăsături de comportament diferite: Dominantul (D), Influentul (I), Supusul (S) şi Conștiinciosul (C). Rezultatele testului ajută angajatorul să înțeleagă temperamentul, capacitatea de a relaționa și profilul candidatului. În plus, evaluarea DISC asigură rezultate remarcabile, benefice pe termen lung, în eforturile de recrutare și angajare a personalului.
16PF sau chestionarul celor 16 factori de personalitate este un test dezvoltat de Raymond B Cattell. Testul identifică 16 caracteristici ale personalității necesare unui angajat valoros într-o companie. Chestionarul conține 170 de întrebări care evaluează obiectiv potențialul candidatului din punct de vedere profesional. El oferă informații despre capacitatea acestora de a lua decizii la locul de muncă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News