Vrei să afli dacă ești însărcinată? Atunci, un test de sarcină ar fi primul pas pe care ar trebui să îl faci. Însă, pentru a fi sigură de cauratețea rezultatului, trebuie să știi când ar trebui, mai exact să-l faci.
Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, spune, potrivit totulpentrumame.ro, că, indiferent că este vorba de un test de sânge sau unul de urină, ambele măsoară nivelul hormonului HCG – gonadotropină corionică umană - hormon ce este eliberat de organismul unei femei însărcinate.
Hormonul HCG poate fi identificat la 10-14 zile de la concepție. HGC este denumit și hormonul sarcinii deoarece este produs de către celulele ce formează placenta și rezistă în organism între 8 și 12 săptămâni de gestație.
Testul de urină este indicat să fie făcut la prima oră a dimineții, cu prima urină. Se pare că, pe timpul nopții, hormonul HCG crește în concentrație, iar astfel rezultatul testului ar putea fi mai relevant. Orice test ai alege, urmează întocmai instrucțiunile producătorului. Pentru unele teste este suficient să colectezi urina într-un recipient, iar apoi să pui cu o pipetă pe test sau să-l înmoi, acolo unde este indicat. Există și modalitatea de a plasa urina direct pe test.
Modalitatea de folosire depinde de producătorul testului, la fel ca și modalitatea de afișare a rezultatului: două liniuțe roz pentru rezultate pozitive sau o liniuță roz pentru rezultat negativ. Alte teste își schimbă culoarea sau folosesc un simbol (+ sau -) în dreptul zonei tratate chimic care intră în contact cu urina. Există și teste digitale care afișează un mesaj simplu de genul "ești însărcinată" sau "nu ești însărcinată".
Sunt producători care promit că testele lor pot depista sarcina cu 6 zile de întârziere a menstruației. Pentru ca rezultatul să fie concludent, așteaptă cel puțin o săptămână după ce ți-a întârizat menstruația. Conform nhs.uk, dacă nu știi când trebuie să apară următoarea menstruație, este indicat să faci testul la cel puțin 21 de zile de la ultima relație intima neprotejată.
În cazul în care totuși nu vrei să mai aștepți, alege un test care are o viteză de răspuns rapidă, dar este posibil ca rezultatul său să nu fie concludent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci