Medicul specialist în obstetrică-ginecologie Iosif Niculescu a vorbit despre Testul Babeș Papanicolau (PAP).
Testul reprezintă cea mai bună metodă de a depista, dintr-o fază timpurie, cancerul de col uterin sau eventualele modificări ale colului ce pot fi asociate cu inflamațiile, infecțiile. Testul Papanicolau este o investigație foarte simplă, ce se poate efectua în cadrul unui control ginecologic de rutină și este recomandat a fi făcut anual de către orice femeie.
Chiar dacă femeia este la vârsta menopauzei, efectuarea testului se face până în momentul în care doar medicul ginecolog recomandă întreruperea acestei investigații.
Despre acest subiect, a vorbit medicul specialist în obstetrică-ginecologie Iosif Niculescu în cadrul unei emisiunii de la DC MEDICAL.
„Se fac teste Papanicolau și la menopauză. Sunt recomandate, dar nu există o atitudine uniformă în recomandări. Diferă de la țară la țară. Să nu uităm că recomandările acestea, care trebuie transpuse în practică, în ultimă instanță, țin de criterii de ordin financiar care dictează ca într-o țară să se facă Papanicolau la doi-trei ani, iar în altă țară diferit.
Dacă este să ne bazăm strict pe criterii de eficiență, în cazul cuplurilor stabile, dacă nu există HPV în celulele colului uterin, atâta vreme cât femeia nu este purtătoare de papilloma virus, testul Papanicolau nu este obligatoriu să fie făcut la un an. Recomandările sunt undeva între trei și cinci ani, lucru care se întâmplă mai ales în Marea Britanie. În restul Europei, lucrurile sunt puțin nuanțate și diferă de la țară la țară. De exemplu, în Germania se face testare anuală, până la vârste înaintate”, a spus medicul specialist în obstetrică-ginecologie Iosif Niculescu la DC MEDICAL.
Doctorul Iosif Niculescu este specialist și chirurg în Obstetrică și Ginecologie, cu peste 30 de ani de experiență națională și internațională, în multiple ramuri ale specialității.
De asemenea, el este membru și afiliat la societăți renumite de Obstetrică și Ginecologi din lume, dintre care enumerăm doar South African Medical and Dental Council, Royal College Obstetricians and Gynaecologists – London, South African Maternal-Fetal Medicine Society, Berufsverband der Frauenarzte, Deutsche Gesellschaft fur Kontinenz, Camera Medicilor din Landul Bavaria, Colegiul Medicilor din România și Societatea Europeană de Ginecologie Endoscopică (ESGE).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu