Țesuturile canceroase, identificate cu ajutorul unui bisturiu inteligent

cancer
cancer

Dispozitivul poartă numele de iKnife și a fost inventat de dr. Zoltan Takats, de la Imperial College London. Noua invenție permite identificarea în timp real a tipului de ţesut - normal sau canceros -, astfel încât chirurgii vor putea realiza operaţii cu un nivel de precizie neatins până acum. Dispozitivul este utilizat în trei spitale londoneze în momentul de față, scrie Daily Mail.

Bisturiul inteligent  poate distinge ţesutul tumoral de cel sănătos, astfel, pacienţii ar suporta mai puţine operaţii, ar avea cicatrice mai reduse şi o şansă de supravieţuire mai mare. Îndepărtarea cu mai multă precizie a ţesutului canceros va reduce rata de reapariţie a tumorilor şi va mări şansele de supravieţuire ale pacienţilor.

iKnife poate realiza identificarea tipului de ţesut la simpla atingere a acestuia, chiar în timpul intervenţiei, pe măsură ce chirurgul operează.

 iKnife combină două dispozitive: un bisturiu electric (deja utilizat în mare măsură în sălile de operaţii) şi un spectrometru de masă.

 Atunci când taie ţesuturile, bisturiul electric produce fum; dr. Takats a avut ideea ingenioasă de a folosi acest fum, deoarece el conţine informaţii depre tipul de ţesut care s-a carbonizat la atingerea cu bistuiriul electric. În loc de a fi eliminat de ventilatoare, fumul este colectat şi analizat de cu ajutorul spectrometrului; comparând compoziţia sa cu cea a unor tumori canceroase, cunoscute ca atare (informaţie stocată în memoria aparatului), spectrometrul poate „spune” dacă ţesutul este sau nu canceros, iar rezultatele apar pe un ecran amplasat în sala de operaţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel