Jurnalistul de la Cațavencii Patrick André de Hillerin critică, pe blogul său, ideea transmisă de românii din străinătate că votul lor este superior celui din țară.
Jurnalistul de la Cațavencii, Patrick André de Hillerin a scris, pe blogul său, de ce s-a enervat cu privire la votul românilor din diaspora. El precizează că prima oară când s-a enervat a fost atunci când "am văzut pe Facebook o poză pusă de Lucian Mândruță, poză a cărei explicație era "Eroii votează". Da, era o coadă la o secție de votare din străinătate. Dar eu nu m-am născut ieri, ca mulți dintre like-uitorii lui Lucian. Am văzut cozi mai mari la secțiile de votare în 1990, pe 20 mai. Am văzut cozi enorme la alegerile locale din 2008, în comuna Ștefănești, unde candida Adi Minune pentru un post de consilier local. Am văzut cozi asemănătoare la secțiile de votare din străinătate în 2009. Nu m-am gâdnit vreo clipă, o singură clipă, că oamenii ăia sunt "eroi". Ba chiar, în Ștefănești, era plin de garoi, ca să zic așa".
Eroii de pe lista suplimentară...
PAH scrie că a doua oară s-a enervat când a înțeles că au fost probleme de organizare a votării în mai multe țări europene. "Dacă ar fi vrut, MAE avea tot timpul să-și dimnesioneze și amplaseze secțiile de votare în așa fel încât să nu se întâmple ceea ce s-a întâmplat duminică. Bine, dacă și românii din emigrație ar fi colaborat. Dar n-au făcut-o", a scris jurnalistul, pe blogul său. Patrick André de Hillerin subliniază că și lui i-a luat 8 minute să voteze pe listele suplimentare, însă "asta nu mă face un erou. Astea au fost, în acel moment, prevederile legale în vigoare. Pe care le cunoșteam, pe care mi le-am asumat atunci când am ales să nu votez la adresa din buletin".
Vot pentru Iohannis și Macovei
"A treia oară m-am enervat atunci când mi-am dat seama că votul din străinătate este, apriori, o bătaie de joc. Nimeni, dar absolut nimeni nu este trecut pe o listă permanentă de alegători. Practic, chiar dacă ai aceeași adresă în Paris încă de la mineriada din 1990, tu tot turist electoral pari, pentru că votezi pe o listă suplimentară. Statistica BEC privitoare la secțiile de votare din străinătate spune așa: 'Total alegători înscriși pe liste: 0; Total alegători prezenți la vot: 161.261; Prezența la urne (%): 0,00%' A patra oară m-am enervat când am început să citesc pe diverse rețele de socializare și să văd la diverse televiziuni că toți, dar absolut toți alegătorii din străinătate n-ar fi votat cu altcineva decât cu Iohannis sau Macovei. Nu, pe bune?", a precizat jurnalistul.
Proștii de acasă
Jurnalistul Patrick André de Hillerin opinează că în patru zile a aflat că părerea emigrației despre noi este că sunt "proștii care am rămas acasă". El adaugă: "Desigur, nu este părerea întregii emigrații românești, ci doar a celor care se cred reprezentanții "diasporei", aleșii între aleși, dezrădăcinații cu stea în frunte. În definitv, dintre 3-4 milioane de români plecați peste hotare au votat doar 161.261. Maxim 5,3%. Absolut nereprezentativ".
"N-ai mâncat salam cu soia pe invers"
Din 2009, scrie PAH, românii din străinătate "au început să se creadă farul călăuzitor al națiunii. Este un soi de 'n-ai mâncat salam cu soia' pe invers. Pentru cei care sunt prea tineri și pentru cei cu memoria slabă, 'n-ai mâncat salam cu soia' era reproșul tâmpiților din țară la adresa celor care s-au întors imediat după 1989 în România din exil și au vrut să ajute, s-au implicat. Asta li se reproșa: că n-au mâncat, cot la cot cu noi, salam cu înlocuitori de carne. Acum e invers. Geniile carpato-danubiano-pontice plecate peste granițe ne reproșează că noi nu suntem ca ei, atât de avansați cutural, încât să apreciem laptele din soia, tofu și alte minuni ale capitalismului de bio-consum. Arc peste timp".
"Eu unul nu generalizez, spun doar că din 100 de comentarii venite de la emigranți români pe tema alegerilor, 70 transmiteau următoarele mesaje: 1) tăceți dracului din gură, că noi trimitem bani în țară și vă ținem în spate; 2) noi, aici, în străinătate, ne-am deșteptat și am învățat ce este aia democrație, ceea ce voi nu știți", mai scris jurnalistul.
"Mai idioți decât decerebrații alcoolici din Vaslui"
PAH le amintește românilor din străinătate că ei trimit bani în țară, dar rudelor lor, nu bani impozitabili, iar pensiile bunicilor și părinților lor sunt plătiți tot de noi, cei din țară. Jurnalistul se declară scârbit de ideea că românii au învățat în străinătate ce-i democrația. "Și, de fapt, n-ați învățat nimic despre democrație în străinătate dacă voi considerați votul vostru superior oricărui alt vot. Iar dacă e nevoie să vă explic de ce nu, înseamnă că sunteți mai idioți decât decerebrații alcoolici din Vaslui. Decât", a conchis el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu