Aşa cum au anuţat, deputaţii PNL au depus, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, o moţiune simplă în domeniul Sănătăţii. Aceasta a fost intitulată 'PNL solicită lui Liviu Dragnea demiterea ministrului Sănătăţii! De mână cu ministrul Muncii'.
Aşa cum se arată în document, când a preluat mandatul de ministru, Sorina Pintea a declarat că sistemul de sănătate era de nota 6, pe o scară de la 1 la 10, dar, până în 2020, ea se angaja să-l ducă până la nota 7,5 sau 8.
'Ţinând cont de modul defectuos în care a gestionat până acum problemele sistemului public de sănătate, doamna Pintea nu va reuşi nicidecum să realizeze ceea ce şi-a propus. Mai mult, în numai trei luni de când a devenit ministru, a reuşit să provoace un cutremur cu magnitudinea de 7,5 - 8 grade în sistemul de sănătate. Fiţi demnă, doamnă ministru, şi daţi-vă astăzi demisia! Dacă nu vă veţi da demisia, poate-i rugaţi pe colegii din majoritatea parlamentară şi vă vor ajuta ei, votând pentru demiterea dumneavoastră. Poate că, întorcându-vă în spital, veţi recunoaşte că toate problemele semnalate de noi sunt reale şi afectează deopotrivă pacienţii şi personalul medical. Vă solicităm să votaţi pentru această moţiune simplă şi pentru a o demite pe doamna ministru Sorina Pintea, ca gest de responsabilitate, atât pentru personalul medical, cât, mai ales, pentru pacienţii români, care beneficiază de servicii de sănătate tot mai slabe sau nu beneficiază deloc', se arată în textul moţiunii.
Strigăt de disperare
Liberalii menţionează că această moţiune simplă reprezintă, în fapt, 'strigătul de disperare al milioanelor de pacienţi şi al sutelor de mii de angajaţi din sectorul sanitar din România'. 'După 15 luni de guvernare PSD-ALDE tot sistemul de sănătate este dat peste cap de o lege absurdă a salarizării, de lipsa tot mai acută a dotărilor spitaliceşti, de plafoane insuficiente pentru realizarea de analize medicale, de un deficit acut de personal de specialitate. Consecinţa: copiii şi adulţii mor cu zile în spitale. Medicamentele şi vaccinurile ori nu sunt, ori zac prin depozite. Bolnavii de cancer sunt umiliţi şi nu li se asigură medicamentele minimale, iar bolnavilor de hepatită li se refuză tratamente moderne. Aşadar, v-aţi lăudat că veţi dubla sau tripla salariile din sistemul medical ca să 'nu mai plece medicii din ţară'. Aţi uitat să spuneţi că nu tot personalul din sănătate va fi norocos! Nu ştiu dacă medicii vor mai pleca din ţară, dar personalului auxiliar i-aţi dat suficiente motive să o facă! Dumneavoastră şi ministrul minciunii şi al injustiţiei sociale, Lia Olguţa Vasilescu, faceţi echipă bună împotriva românilor! De data asta Liviu Dragnea a avut mână bună! A început Lia Olguţa Vasilescu, prin Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care a bulversat complet sistemul bugetar, iar dumneavoastră aţi desăvârşit dezastrul făcut de aceasta, prin Regulamentul privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa II la Legea 153/2017 precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia', mai spun semnatarii moţiunii.
Angajaţi de mâna a doua
Potrivit textului liberalilor, creşterile salariale din Sănătate produc 'angajaţi de mâna a doua', ale căror salarii au fost ciopârţite prin lege, fără niciun fel de explicaţie sau logică, şi se bazează 'pe o intoxicare publică masivă despre dimensiunea creşterilor salariale'.
'Medicina preventivă este tratată ca o Cenuşăreasă, iar medicii de familie sunt trataţi ca nişte duşmani ai sistemului medical. În toate ţările europene, din bugetul de sănătate, o cotă de minim 10%, deşi media este de 13-14% la nivel european, se duce către medicina preventivă, către medicina de familie. La noi, alocările de la bugetul de sănătate către medicina de familie abia dacă se ridică la 5,8%, ceea ce nu înseamnă nici măcar subzistenţă. Mor oamenii cu zile în spitale! Medicamente nu sunt, vaccinuri nu s-au comandat suficiente sau deloc, iar imuno'globina' zace în depozite, în loc să ajungă la pacienţi. (...)
Nu avem niciun program naţional de sănătate care să preîntâmpine pierderile de vieţi. Suntem ţara în care nu mai puţin de 3.500 de femei mor anual din cauza cancerului la sân, adică o femeie îşi pierde viaţa la fiecare 3 ore, deoarece boala este depistată în stadii avansate, atunci când tratamentele medicale nu mai pot aduce nici măcar o ameliorare a suferinţei. (...) Dacă nu vă treziţi şi nu transformaţi construirea celor 3 spitale regionale într-o prioritate, vom pierde banii europeni şi, mai ales, vom pierde şansa de a mai putea construi, în următorul exerciţiu financiar, a altor - cel puţin trei - spitale regionale, pe care le-am putea solicita, dacă am arăta că suntem în stare să le ridicăm pe primele 3', se mai menţionează în moţiune.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News