EXCLUSIV  Textele lirice, un fel de manele în versuri. Prof. Mariana Badea: Nepăsarea este principala atitudine

arhivă
arhivă

Prezentă în studioul DC News, Mariana Badea, „profesoara de cuvinte”, cum se autodefinește, ne-a vorbit despre modificările recente ale unor concepte literare, despre "șablonul" pus pe examenele desfășurate la nivel național... și despre multe altele! "Nepăsarea guvernează România", afirmă doamna profesoară cu fiecare ocazie. Iar noi îi dăm dreptate din plin.

"Texte" literare... ca la manele

"S-au desființat genurile literare. Bine, eu vorbesc acum despre situația în cazul claselor V-VIII, dar sigur că (n.n., A.D., împrejurarea nefericită) se prelungește și la liceu. Adică nu mai există genul epic, liric sau dramatic", subliniază Mariana Badea.

"S-au desființat speciile literare. Copiii nu mai învață pastelul, doina, poemul, schița, povestirea sau nuvela. Astea nu mai există deloc.

Iar Ministerul Educației îi cere acestui copil de 14 ani să știe să comenteze două strofe. Păi de unde, frate? Cerința e să comenteze un text.

Un text, că asta înseamnă un text, nu mai este un fragment dintr-o operă literară", mai spune doamna profesoară.

"E un text, pentru că acum toate se numesc texte, ca la manele. Că nici manelele nu au versuri...  au texte. La fel, și manualele de clasele V-VIII au texte: text narativ, text descriptiv și text dramatic. Astea sunt trei feluri.

Nici măcar liric nu mai există. Vorbeam cu o fetiță care a dat examenul de Evaluare Națională și zice: doamnă, sper să nu ne dea poezie. Au făcut o obsesie cu poezia. Să nu ne dea poezie, spune fetița.

Zic eu, ca să încurajez: nu cred că vă dă poezie. E an electoral, nu se dă poezie, nu se dă operă grea. E o regulă asta, nu?

Și am mai zis: o să vă dea proză. La care ea răspunde: ce e aia proză?

Mă credeți că n-am știut să-i explic... M-am blocat", a spus, amuzată, profesoara Mariana Badea.

3. -imagine fara descriere- (mariana-badea-2_02771100.jpg)

Literatura română pentru elevi. Eseuri structurate — Volumul I. Poezia, autor Mariana Badea

"Toate examenele naționale sunt șablonizate"

"Ministerul dă această Evaluare Națională cu niște pretenții, cu niște fumuri... dar toate sunt șablonizate, ca și bacul, de altfel. Totul e un șablon. Ai pus șablonul, se schimbă doar textul cu pricina.

Toate întrebările sunt absolut identice, doar că se pune data curentă a examenului. Eu sunt foarte revoltată... ne plângem că se duc copiii pe TikTok. Păi cred și eu, că dacă tu la școală nu-i atragi cu nimic, nu mai pui autori pe care copiii să-i înțeleagă, nu mai faci o operă literară, așa, cât se poate...

De exemplu: schițele lui Caragiale, cap-coadă. Să luăm una — cum ar fi «Dl Goe» — de la început până la sfârșit. Acum sunt niște texte în manuale... traduceri. Copilul ăsta nu mai intră în relație cu autorul, cu opera literară niciodată.

Despre asta vorbeam cu Petre Crăciun — s-a dus la o întâlnire cu copiii, că el scrie literatură pentru copii. Foarte bun scriitor, dar textele lui nu sunt în manualele de gimnaziu. Și a spus că el e autorul acestei cărți. Și copiii i-au zis: dar ce, autorii sunt vii?

(...) Copiii sunt niște minuni ale universului. Eu nici nu pot să-i acuz de nimic, în totalitatea lor.

Aveam o profesoară care spunea: toți copiii se nasc la fel de inteligenți, diferențierea vine din atenție.

Dacă ai atenția fixată, atunci ești în câștig. Vrei, nu vrei, acumulezi, iei de la ceilalți. Dacă ești mai zburătăcit, atunci trebuie profesorul să zică: mă vezi?", adaugă Mariana Badea.

4. Sursa: Fot... (mariana-badea-3_99938200.jpg)

O altă carte scrisă de Mariana Badea, despre care am vorbit (însă... nu exhaustiv!) AICI

Cum stăm cu bugetul alocat educației?

Am întrebat-o pe doamna profesoară dacă ar trebui mărit bugetul pentru educație, având în vedere că este unul destul de mic, respectiv de 3,3% din PIB. Amintim că anul trecut, raportat la PIB, Ministerul Educației a avut un buget de 2,1%, catalogat drept „acoperitor” de ministrul Educației.

"Știu că teoretic ar trebui să fie de șase procente din PIB (...). Așa știu că era, e chiar o lege, dar cui îi pasă de lege? Eu vă spun încă o dată: nepăsarea este principală atitudine la orice nivel (...). Eu cred că așa a rezistat poporul ăsta.

Limba română nu a existat. Limba română s-a vorbit și atât. Ea a fost normată în 1864 și după. Un rol foarte important l-a avut Titu Maiorescu, de care cui îi pasă? El este între autorii canonici... dar elevii nu au auzit nici măcar numele lui Slavici.

Mi se pare o mare valoare (de prețuit) acest Titu Maiorescu. La fel și Eugen Lovinescu, pentru perioada interbelică. Eu am avut lucrarea de licență cu el... Mi-a plăcut personalitatea lui. Bine, eu am avut scriitorul Eugen Lovinescu, nu criticul literar.

În fine, îmi pare atât de rău că acești copii spun poeta Nichita Stănescu, pentru că ei o știu pe Nichita aia. Nu mai există simbioza asta între școală și copil.

Școala este o clădire în mintea multora", a conchis profesoara Mariana Badea.

Youtube video image

***

Test de cunoștințe gramaticale: câți termeni recunoști?

Calitatea de centru, calitatea de adjunct și posibilitățile combinatorii ale unei clase lexico-gramaticale, realizări ale părților de propoziție, cliticele anticipate sau reluate, pronumele semiindependent, semiadverbul, circumstanțialele sau complementul prepozițional, relația ternară sau relația de interdependență, cele cinci conjugări, verbele inerent reflexive, pasive, modale sau nepersonale, alte expresii cu numere (...).

Acestea sunt doar câteva dintre conceptele, abordările și actualizările Gramaticii limbii române. Doamna profesoară Mariana Badea explică aceste concepte în mod detaliat în cartea sa, "Gramatica actualizată".

Cartea poate fi comandată AICI.

1. -imagine fara descriere- (mariana-badea_54737800.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel