Thailanda face eforturi pentru a proteja recifele de corali de industria turismului.
Thailanda a interzis folosirea unor anumite creme cu factor de protecție solară, din cauza unor substanțe chimice care pot dăuna recifelor de corali. Există temeri fondate conform cărora loțiunile, uleiurile și cremele folosite de turiști pot dăuna acestor vietăți marine, scrie BBC.
Departamentul de Conservare din Thailanda a transmis faptul că în cremele ce protejează împotriva radiațiilor UV se află 4 ingrediente care nu sunt benefice vieții marine. Aceste ingrediente distrug larvele din corali, împiedică reproducerea coralilor și duc la pierderea culorii, coralii devenind albi.
Oricine încalcă această interdicție, este pasibil de o amendă substanțială, de 2.100 de lire. Cu toate acestea, nu există încă un cadru prin care legea să fie aplicată.
Interdicții similare au fost imputate în Insulele Palau, din Pacific și în statul american Hawaii.
Această nouă lege este una dintre ultimele încercări ale Thailandei de a-și proteja fauna și flora marină de industria turismului. Golful Maya din insulele Phi Phi Leh, devenit celebru în filmul The Beach, a fost închis, după ce reciful de coral a fost distrus aproape în totalitate.
O echipă internaţională de oameni de ştiinţă specializaţi în protecţia ecosistemelor marine a dezvoltat un sistem bazat pe date satelitare pentru monitorizarea fenomenului de albire a recifelor de corali la nivel mondial, informează agenţia Xinhua.
Proiectul Allen Coral Atlas, o colaborare între Universitatea din Queensland (UQ), Australia, Universitatea de Stat din Arizona, Statele Unite, şi National Geographic Society, utilizează hărţi detaliate cu habitatul a peste 230.000 de recife de corali din întreaga lume pentru a detecta semne de albire, potrivit unui comunicat.
Sateliţii detectează variaţii ale luminozităţii recifelor utilizând imagini de înaltă rezoluţie analizate printr-un algoritm avansat, ce indică dacă aceste colonii sunt afectate de schimbări din mediul înconjurător sau dacă rezistă la valurile de căldură.
Fenomenul de albire are loc atunci când apele sunt prea calde şi declanşează un răspuns din partea coralilor afectaţi de stresul termic, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News