Thailanda devine a treia țară din Asia care legalizează căsătoriile între persoane de același sex

Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

Regele Thailandei, Maha Vajiralongkorn, a promulgat oficial legea care permite căsătoriile între persoane de același sex. Această lege transformă Thailanda în primul stat din Asia de Sud-Est care recunoaște egalitatea dreptului la căsătorie.

Noua lege, adoptată în iunie de Parlamentul thailandez, va intra în vigoare peste 120 de zile, ceea ce înseamnă că primele căsătorii gay vor putea fi oficiate în ianuarie 2025, a anunțat, marți, ziarul oficial Royal Gazette. Thailanda devine astfel cea de-a treia țară din Asia care legalizează căsătoriile între persoane de același sex, după Taiwan și Nepal, informează AFP.

Schimbări legislative majore

Textul de lege aduce modificări esențiale în terminologia legală, înlocuind termenii tradiționali „bărbați”, „femei”, „soți” și „soții” cu termeni neutri din punct de vedere al genului, precum „indivizi” și „parteneri de căsătorie”. De asemenea, legea oferă cuplurilor gay aceleași drepturi legale ca și cuplurilor heterosexuale, inclusiv dreptul la adopție și moștenire.

Promulgarea acestei legi de către Regele Thailandei marchează un moment istoric și reprezintă punctul culminant al unei lungi campanii pentru recunoașterea legală a căsătoriilor gay. Activiștii LGBTQ din Thailanda au militat timp de peste un deceniu pentru această schimbare legislativă, înfruntând numeroase obstacole politice și sociale.

Un pas important, dar provocările continuă

Thailanda a fost recunoscută de mult timp pentru toleranța sa față de persoanele LGBTQ, iar sondajele de opinie indică un sprijin majoritar din partea cetățenilor thailandezi pentru căsătoriile gay. Cu toate acestea, o parte semnificativă a societății thailandeze, predominant budistă și conservatoare, rămâne atașată valorilor tradiționale. Persoanele LGBTQ continuă să se confrunte cu discriminarea și obstacole în viața de zi cu zi, în ciuda progresului legislativ.

Activiștii LGBTQ au sărbătorit acest succes printr-un spectacol festiv de drag queen organizat la Bangkok, marcând victoria mult așteptată. „Am așteptat mult timp pentru acest moment. Imediat ce legea va intra în vigoare, ne vom înregistra căsătoria”, a declarat Apiwat Apiwatsayree, un cunoscut activist LGBTQ din Thailanda, care formează un cuplu de 17 ani cu partenerul său Sappanyoo Panatkool.

Un drum lung spre recunoașterea legală

Promovarea acestei legi a fost sprijinită de fostul prim-ministru Srettha Thavisin, cu susținerea comunității LGBTQ. Totuși, instabilitatea politică din Thailanda, marcată de lovituri de stat și proteste populare, a întârziat progresul în această direcție. Fostul premier Srettha Thavisin a fost demis în august din cauza unui scandal de corupție, fiind înlocuit de Paetongtarn Shinawatra, fiica fostului lider controversat Thaksin Shinawatra.

Thailanda se alătură acum celor peste 30 de țări care au legalizat căsătoriile între persoane de același sex. Țările de Jos au fost prima țară din lume care a adoptat această măsură, în 2001. Promulgarea acestei legi reprezintă un pas important pentru drepturile LGBTQ, dar provocările pentru egalitate și acceptare completă continuă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel