Thailanda a decis marţi să interzică glifosatul şi alte două pesticide periculoase începând cu 1 decembrie, în pofida protestelor fermierilor locali, relatează AFP.
Circa 40% din populaţia Thailandei lucrează în agricultură. Ţara din Asia de Sud-Est este unul dintre cei mai mari exportatori de orez şi zahăr la nivel mondial, dar şi unul dintre cei mai mari utilizatori de pesticide, substanţe tot mai interzise sau eliminate treptat la nivel mondial din cauza toxicităţii lor.
Comisia thailandeză pentru substanţe periculoase a votat interzicerea glifosatului, a clorpirifosului şi a paraquatului.
"Interdicţia va intra în vigoare la 1 decembrie", a declarat pentru presă preşedintele comisiei, Panuwat Triangjulsri, reprezentant al Ministerului Industriei.
Paraquatul, un erbicid considerat "extrem de toxic" de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA, a fost interzis în Uniunea Europeană din 2007.
În ceea ce priveşte clorpirifosul, studii au stabilit o legătură între acest pesticid şi întârzieri de dezvoltare la copii. Glifosatul este considerat cancerigen.
Asociaţiile de fermieri şi industria chimică militează ca glifosatul, vândut sub numele Roundup de Monsanto, o filială a Bayer, să continue să fie utilizat.
Peste 13.000 de studii sunt în curs de desfăşurare în Statele Unite, unde produsul este utilizat la scară largă. Grupul Bayer a pierdut deja mai multe procese intentate de persoane care au reclamat că au dezvoltat cancer din cauza acestei substanţe.
Austria a fost primul membru al Uniunii Europene care a interzis utilizarea glifosatului. Restricţii au fost decise în Cehia, Italia, Olanda şi Franţa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News