"The Geopolitical Black Sea Encyclopaedia" - Prima enciclopedie dedicată geopoliticii Mării Negre

Prima enciclopedie dedicată geopoliticii Mării Negre - ''The Geopolitical Black Sea Encyclopaedia'' -, rod al echipei de la Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române "Ion I. C. Brătianu", coordonată de profesorul Dan Dungaciu, a văzut lumina tiparului la editura britanică Cambridge Scholars Publishing.

"Această enciclopedie este scrisă pentru publicul occidental, pentru care Marea Neagră nu este un subiect familiar, nici ca istorie, nici ca prezent. De aici şi strategia pe care am adoptat-o: am încercat să aducem în faţa cititorului principalele repere pentru a înţelege evoluţiile de la Marea Neagră fără să îngreunăm foarte mult abordarea. Nu am exagerat cu bibliografia, reducând-o la minim. Spaţiul alocat acestui volum ne-a obligat şi el la o selecţie a intrărilor în enciclopedie care nu a fost deloc uşoară", a declarat, pentru Agerpres, Dan Dungaciu.

El a explicat că "punctul de plecare a fost, evident, unul local, respectiv perspectiva lui Gheorghe Brătianu din 1942, celebrul curs predat la Universitatea din Bucureşti, niciodată reeditat, care este de o provocatoare actualitate".

"Teza principală a viziunilor sale era aceea potrivit căreia sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul celui următor inaugurează o etapă care s-a prelungit şi în secolul al XX-lea, respectiv 'o luptă pentru Marea Neagră între Rusia şi Europa'. Suntem tot acolo şi astăzi", a spus Dungaciu.

Enciclopedia geopolitică a Mării Negre cercetează regiunea din varii perspective (politologice, istoriografice, sociologice, economice, militare, culturologice, geografice etc.) şi accentuează pe evoluţiile de ordin geopolitic din perimetrul acestui spaţiu complicat.

Analizele a 19 autori

Volumul reuneşte analizele unui număr de 19 autori (cercetători din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale "Ion I. C. Brătianu" al Academiei Române şi experţi-colaboratori) cu privire la rolul edificant pe care Marea Neagră şi l-a asumat în contextul geopoliticii europene şi al climatului generator de parteneriate estice, balcanice, euro-asiatice.

Potrivit lui Dan Dungaciu, graţie sumarului generos (154 de intrări de enciclopedie), lucrarea oferă informaţii fundamentale şi perspective multilaterale din raza de interes a geopoliticii, referitoare la gestionarea eforturilor politice, diplomatice, militare, economice ale statelor din zona de contact şi de impact a Mării Negre (Rusia, Uniunea Europeană, NATO, Peninsula Balcanică şi Turcia) în atenuarea efectelor conflictuale, specifice "foaierului perturbator" al Eurasiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel