The Guardian: Guvernul britanic respinge propunerea UE privind mobilitatea neîngrădită a tinerilor sub 30 de ani

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Miniștrii din Marea Britanie au respins orice posibilitate de a încheia un acord cu Uniunea Europeană care să permită tinerilor britanici să trăiască și să muncească în țările UE, scrie The Guardian. 

Această reacție a venit în urma unor informații recente care sugerau că ar putea exista negocieri în acest sens, ca parte a unui pachet mai amplu de discuții între Londra și Bruxelles.

Un raport publicat miercuri de The Times, care cita surse guvernamentale anonime, susținea că miniștrii britanici ar fi conștientizat necesitatea unor compromisuri pentru a obține un acord în alte domenii, cum ar fi reducerea controalelor asupra produselor alimentare britanice exportate în UE.

„Dacă suntem cu adevărat serioși în ceea ce privește resetarea relațiilor cu UE, trebuie să fim pregătiți să oferim anumite concesii”, a declarat o sursă guvernamentală pentru publicație.

"Nu luăm în considerare acest aspect"

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al guvernului britanic a negat categoric existența unor discuții pe această temă. „Nu luăm în considerare acest aspect, nu există planuri în acest sens și nu se desfășoară nicio activitate legată de acest subiect”, a precizat reprezentantul guvernului.

Întrebat dacă acest subiect ar putea fi abordat în viitoarele discuții cu Uniunea Europeană, purtătorul de cuvânt a subliniat: „Echipa noastră de negociere are linii roșii foarte clare, iar niciuna dintre lucrările premergătoare nu include acest aspect”, mai scrie The Guardian.

Deși Partidul Laburist a subliniat în repetate rânduri că nu va sprijini revenirea la libera circulație a persoanelor, ideea unui program de mobilitate pentru tineret – care ar permite cetățenilor UE sub 30 de ani să lucreze și să studieze temporar în Marea Britanie și vice-versa – a fost comparată cu acorduri pe care Regatul Unit le are deja cu alte țări, cum ar fi Australia.

În luna aprilie, Uniunea Europeană a făcut o ofertă oficială de a negocia un program de mobilitate pentru tineret la nivelul întregului bloc comunitar, însă aceasta a fost respinsă imediat de ambele părți: atât de Partidul Laburist, cât și de premierul de atunci, Rishi Sunak.

Conform unor surse, mai scrie publicația, această ofertă neașteptată din partea Comisiei Europene a fost o încercare de a contracara eforturile Marii Britanii de a încheia acorduri bilaterale cu șase țări membre UE, inclusiv Franța, Spania și Germania.

Alte propuneri

Un alt obstacol major pentru propunerea UE este prevederea care ar permite studenților din Marea Britanie și UE să beneficieze din nou de taxe de școlarizare la nivel local în universitățile celuilalt stat timp de patru ani.

Aceasta ar presupune ca studenții din UE să plătească taxe mai mici la universitățile britanice, o situație care ar pune presiune financiară pe instituțiile de învățământ din Marea Britanie. Reprezentanții universităților britanice au subliniat că nu ar putea suporta costurile suplimentare și că nu văd cum Partidul Laburist ar putea finanța acest deficit, relatează sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel