EXCLUSIV  Therianul, ”un trend teribil” în rândul copiilor. Radu Leca: Mi s-a părut mult prea mult. Acești părinți sunt profund bolnavi

FOTO cu rol ilustrativ: Freepik
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik

Psihologul Radu Leca trage un puternic semnal de alarmă legat de ”trendul teribil” al therienilor.

De multe ori în lume se face o comparație între oameni și comportamentul animalelor, sălbatice sau domestice, precum puterea unui leu, frica unui șoarece, memoria de elefant sau atitudinea șireată a vulpii ori a pisici.

Până aici, nimic deplasat, însă când copiii ajung să se deghizeze și să se comporte asemenea unui câine ori a unei pisici, pe stradă ori la școală, este cazul să fim mai atenți la aceștia, deși sunt multe situații în care chiar părinții îi încurajează, căci acele costume ale ”therienilor” așa cum sunt numite aceste persoane care se identifică cu un animal sau altul, nu sunt chiar ieftine.

În acest sens am vorbit cu Radu Leca, psiholog care a ținut să tragă un semnal de alarmă, mai mult decât atât ne-a mărturisit și o situație cu care s-a confruntat recent și care l-a făcut să spună că ”este prea mult”.

”În cazul specific al therienilor care nu depășesc vârsta de 10 ani avem de-a face cu două tipuri de tulburări, respectiv cu tulburarea de anxietate și tulburarea denumită popular depresie.

Therienii reprezintă cel mai interesant și teribil trend care izolează, subjugă și sabotează relația minorului cu familia și cu societatea.

Cea mai mare durere a mea, a tatălui și a psihologului, a fost în ziua în care am văzut pe stradă, în zona Casei Presei Libere, coborând dintr-o mașină opulentă, Bentley roz, un copilaș în lesă, alături de o bonă.

A fost pentru prima dată când am simțit dorința de a fi șters de pe fața pământului. Mi s-a părut mult prea mult. Bona plimba copilul în lesă, lesa fiind cu cristale, iar minorul era extrem de fericit că putea să fie câine.

Acești therieni se vor dezvolta în cel mai bun caz, pacienți ai cabinetelor de psihoterapie și psihologie într-un caz de normalitate pentru dânșii, vor deveni pacienți psihiatrii și vor umple spitalele private și de stat de psihiatrie de pe teritoriul României și al Europei”, ne-a declarat psihologul Radu Leca.

Întrebat ce se poate face în cazul acestor copii, dacă este necesară sesizarea către serviciul de protecția copilului, psihologul a afirmat că ”există posibilitatea ca o dată ce se accesează DGASPC-ul, care este foarte prost pregătit pentru lucrul cu părinții și copiii care produc și acceptă therieni, să existe cel puțin o investigație la apartamentul therianului.

Dar, în cele mai multe cazuri, aceste investigații sunt nule. Copiii aceștia au nevoie de ajutor specializat din partea psihologilor clinicieni, dar alături de ei, în cabinet, obligatoriu trebuie să existe și părinții”, a continuat psihologul.

Youtube video image

Leca, mesaj dur: Acești părinți sunt profund bolnavi

”Părinții care acceptă ca minorii să se dezvolte în spiritul therian, să iasă mascați pe stradă, să meargă la școală cu accesorii theriane și să se comporte ca niște therieni, respectiv să folosească litiera sau să se ușureze lângă un copac, din postura de cățel sau de pisică, acești părinți sunt profund bolnavi. Din punctul meu de vedere au nevoie de psihoterapie multă și de tratament psihiatric”, a  punctat psihologul Radu Leca. 

Impactul psihologic negativ asupra copiilor care se urmează ”trendul” therian

De altfel, Radu Leca a ținut să precizeze care este impactul psihologic negativ asupra acestor copii care urmează tendința teribilă a therienilor.

”Impactul psihologic negativ asupra copiilor care cred că sunt therieni include următoarele elemente concrete.

Pe primul loc vom poziționa confuzia existențială, respectiv copiii experimentează din plin tot ceea ce înseamnă dileme legate de identitate. Există marea posibilitate ca acești copii, fiind izolați sau respinși, să dezvolte elemente LGBTQ, fără ca ei să aibă vreo natură genetică.

Izolarea socială. Acești copii lăsați să fie therieni de niște părinți incapabili de a fi cu adevărat implicați, acești copii vor avea dificultăți în a se integra alături de ceilalți copii, simțindu-se diferiși și neînțeleși, și evident acest lucru îi va izola total.

Apariția stresului emoțional. Credința lor personală și teribil de greșită, influențată de diferite grupuri și/sau evenimente și acțiuni sau filme. Cum că nu aparțin acestei planete, generează un sentiment constant de stres care va avea consecințe asupra sănătății mintale.

Apariția evidentă a problemelor de atașament, fiindcă nu sunt capabili să formeze relații sănătoase cu familia sau cu prietenii. Evident că ei spun că sunt separați de ceilalți.

Comportamentul excentric adoptat sau rutina neobișnuită, ca metodă de a face față disconfortului creat de aceste credințe îl transformă pe copilul therian în cea mai importantă victimă a bullyingului, după copiii supraponderali sau copiii care deja, la vârsta de 12-13 ani, au ales o altă identitate de gen decât a majorității. Și atunci, acești copiii vor deveni, dacă nu sunt, profund bolnavi. 

Marile dificultăți de concentrare, preocupări legate de sentimentul de alienare perturbă capacitatea lor de a se concentra.

Și evident, pe ultimul loc, lângă anxietate și depresie, din plin simțite de copilașii therieni, percepția distorsionată a realității, respectiv dezvoltarea de false credințe despre lume, ce induce comportamente mal-adaptative sau o formă de abordare total neadecvată a unor simple probleme cotidiene”, a mai spus psihologul Radu Leca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel