Thierry Henry, fost atacant la Arsenal Londra şi FC Barcelona, crede că VAR, sistemul de video-arbitraj, "ucide bucuria jocului".
Fostul internaţional francez Thierry Henry consideră că utilizarea arbitrajului video (VAR) în timpul meciurilor de fotbal consumă prea mult timp, sporeşte controversele şi "ucide bucuria jocului, informează AFP.
Chestionat pe această temă în cadrul reuniunii "Leaders Week sport business, care a reunit peste 3.000 dintre cei mai înalţi responsabili ai industriei mondiale a sportului, între 29 şi 29 septembrie la Londra, Henry a precizat că nu are nimic împotriva tehnologiei, în general, dar că este deranjat de pierderea de timp în momentul vizionării fazelor controversate, în comparaţie cu alte sporturi.
Fostul atacant al lui Arsenal Londra, în vârstă de 45 de ani, mai crede că VAR creează noi controverse cu privire la deciziile arbitrilor în loc să le reducă.
"În fotbal suntem mereu în urmă, avem atât de multe de învăţat. Ceea ce pot vedea în fotbalul american, rugby, cricket, tenis este că deciziile sunt instantanee", a regretat el.
În prezent consultat de televiziune şi antrenor secund la selecţionata Belgiei, Thierry Henry a vrut să fie şi mai precis: "Ceea ce mă enervează la VAR este că nu e suficient de rapid. Apoi, este întotdeauna vorba de decizia cuiva care se află într-un camion sau altundeva, pentru că nu VAR-ul decide. VAR-ul nu face decât să amintească situaţia".
Şi, în cele din urmă, recurgerea la VAR împiedice orice celebrare spontană în cazul unui gol, potrivit legendarului atacant francez: "După ce ai marcat, nici nu ştii dacă trebuie să sari de bucurie. Sar? Mă bucur? Nu mă bucur? Omoară bucuria jocului", a regretat Thierry Henry, scrie Agerpres.
Jurnalistul Ovidiu Ioaniţoaia a povestit un episod amuzant cu Nicolae Ceauşescu în rolul principal. Se pare că, în anii 1980, acesta era VAR-ul folosit de jurnaliştii din presa sportivă.
Ioanițoaia a dezvăluit cum, la finalul unui meci România - Ungaria, câștigat de maghiari dintr-un gol suspect de ofsaid, acesta, alături de alți colegi de la ziarul „Sportul” au trebuit să sune mai „sus” pentru a primi undă verde cum să scrie. S-a ajuns chiar la Nicolae Ceaușescu, iar dictatorul a trasat linia. În viziunea lui Ceaușescu a fost ofsaid, iar acest amănunt a apărut ulterior în cronica meciului.
"Erau unii pricepuți, din secția de presă. Sau nu pricepuți, ci binevoitori. Dar erau unii care era complet aerieni, foarte plini de ei și își arogau o competență pe care n-o posedau. Noi, de bine, de rău, știam ce să scriem. Pentru asta eram plătiți. Ei erau un fel de satrapi, cărora nu le plăcea nimic și care numai despre Tovarășu' ar fi vrut să scrii. Erau și la sport, am stat odată după un gol...
Fusese un meci România - Ungaria și se marcase un gol din ofsaid. Unii spuneau că a fost ofsaid, alții că nu. Știm că raporturile cu Ungaria au fost întotdeauna, sunt și probabil vor rămâne încordate, sensibile. Am sunat la secția de presă, pe linie ierarhică: Dom'le, cum abordăm subiectul? Iar ei au spus: Ne depășește, nu știm ce s-a întâmplat. Am întârziat revista pentru că, se pare, din ce mi-a ajuns mie la urechi, până la urmă a trebuit să-l întrebe pe Tovarășu'. Tovarășe, a fost ofsaid sau nu?
Că ne bătuseră ungurii și era un gol în discuție, nu voiau să se creeze conflicte.
Nu știu în ce măsură e legendă sau nu și dacă întrebarea a ajuns la Ceaușescu sau nu. Noi le spuneam că trebuie să apară revista, ei spuneau: Nu, nu, așteptați! Revista n-a mai apărut joi, a apărut vineri. Până la urmă, cred că am spus că a fost ofsaid, nu mai știu exact", a povestit Ovidiu Ioaniţoaia, conform GSP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu