Thomas Starzl, părintele transplantului de ficat, a murit

Thomas Starzl a murit la vârsta de 90 de ani. Datorită lui, se poate face transplantul de ficat. 

Irinel Popescu, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” scrie, pe Facebook:

”A murit Thomas Starzl (n. 1926). A fost unul dintre titanii care au schimbat fata medicinei moderne.

Datorita lui avem astazi transplantul de ficat, o operatie despre care, la inceput, multi spuneau ca nu se va putea face niciodata. Astazi sint mii de bolnavi care beneficiaza anual de transplant hepatic.

Tot datorita lui avem un imens volum de cunostinte despre fiziologia si patologia ficatului, despre imunologia de transplant si despre medicatia imunosupresoare (este cel care a introdus Tacrolimusul), despre infectii, cancere, boli neurologice, boli metabolice,etc.

A avut contributii importante in transplantul de rinichi (are prima serie de bolnavi din lume cu supravietuire importanta utilizind asocierea terapeutica de cortizon cu imuran), in transplantul de intestin subtire (centrul de la Pittsburgh fiind printre cele mai active din lume), si in xenotransplant (realizat inclusiv la nivel clinic prin doua transplante de la babuin la om si studiat foarte mult in laborator).

[citeste si]

A fost un pionier in adevaratul sens al cuvintului, infruntind cu mult curaj dificultatile inceputului, trecind cu o admirabila demnitate peste insuccese, crezind in idealul sau, triumfind pina la urma si lasind o uriasa mostenire medicinei moderne.

In orasul Pittsburgh a creat un mare centru de transplant si o mare scola de transplantologie, la care s-au format multi dintre sefii programelor din transplant din SUA si din intreaga lume. Numarul de lucrari stiintifice produse de scoala de la Pittsburgh a fost imens, Thomas Starzl numarindu-se printre cei mai citati savanti ai tuturor timpurilor.

Am avut privilegiul sa lucrez sub indrumarea lui la inceputul anilor '90, ceea ce a insemnat o mare sansa pentru cariera mea profesionala. Thomas Starzl a fost oaspetele Bucurestiului de doua ori: prima oara in 1996, cu ocazia lansarii cartii sale de memorii " The Puzzle People" ("Oamenii mozaic"), aparuta la Editura Medicala si apoi, in 2003, cu ocazia unui simpozion chirurgical. Un Amfiteatru din Spitalul Fundeni ii poarte numele.

Dumnezu sa-l odihneasca in pace!”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel