Pofta necontrolată de dulciuri, stresul şi problemele de somn ar putea indica o problemă de sănătate.
În zilele noastre, avem multe ocazii să suferim de suprasolicitare, deoarece problemele apar nu numai în privinţa sistemului nervos, ci şi a organismului în ansamblu.
Una dintre cauzele iritabilităţii excesive şi problemelor de concentrare poate fi deficitul de magneziu. Acesta este un element foarte important care este responsabil pentru transmiterea impulsurilor nervoase, coagularea sângelui, sistemul cardiovascular, absorbţia substanţelor utile, relaxare musculară, scrie Rador, citând Zdrave.
Studii efectuate de oameni de ştiinţă cu participarea a peste 80 de mii de persoane demonstrează că nivelul adecvat de magneziu din organism este un indicator important al sănătăţii în general. Magneziul menţine o stare mentală normală şi stabilizează activitatea celulelor nervoase. De asemenea, această substanţă este implicată în sinteza acidului gamma-aminobutiric, care calmează creierul şi reglează sistemul nervos uman.
Citește și:
Osteoporoza, boala ”care nu mi se poate întâmpla mie”, dar a cărei apariție poate fi prevenită. Gindrovel Dumitra: ”De asta ne e cel mai teamă”. Poate evolua spre deces
Doctor Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de familie și instructor formator pentru Medicină de Familie (MF) a vorbit, pentru DCMediaGroup, în contextul conferinței ”Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență”, cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă împotriva Osteoporozei (20 octombrie 2022).
Teama cea mai mare a medicilor
În acest context, medicul Gindrovel Dumitra a spus că ”rolul medicului de familie apare înainte ca pacientul să devină unul cu osteoporoză”. El a explicat că se referă la măsurile care pot fi luate pentru prevenirea apariției osteoporozei. ”Trebuie să spun că, într-adevăr, avem pacienți - mai ales paciente, care, după o anumită vârstă, dezvoltă un anumit nivel de osteoporoză. Apariția acestei boli poate fi prevenită, depistată precoce și tratată în cazul în care ea apare, astfel încât să împiedicăm apariția complicațiilor, în special fractura unui os patologic, care devine invalidantă. De asta ne e cel mai mult teamă” a spus medicul, care a subliniat că prevenția poate fi primară, secundară și terțiară pe acest sector.
La nivel de prevenție primară, conform medicului primar MF, se face consiliere cu pacienții care se află la risc. ”Există mai multe scoruri care pot ajuta medicul de familie ca, precoce, să aibă o discuție cu pacientele aflate în jurul vârstei de menopauză pe de o parte, dar și cu cei care au afecțiuni endocrine care duc, în final, la apariția osteoporozei chiar mai devreme” a declarat Gindrovel Dumitra.
Există șanse de remisiune
În cazul prevenției secundare, pe lângă scorurile aplicate, apare și necesitatea efectuării unor investigații ”care să evidențieze precoce apariția osteoporozei, astfel încât tratamentul să poată fi aplicat în stadii în care, pe lângă oprirea evoluției bolii, putem să avem chiar și o remisiune”. Citește mai departe>>
Vezi și: Gestul banal care, în timp, te-ar putea ucide. Foarte multe persoane îl fac
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News