Fumătorii scot din ce în ce mai mulți bani din buzunar pentru țigări. Pachetul a ajuns deja la pragul de 12 lei. Iar pentru o familie de fumători acest lucru poate însemna că un salariu minim pe economie se duce numai pe acest viciu. Astfel, tot mai mulți fumători decid să renunțe la țigări. Cu toții avem un cunoscut care are intenția de a o face. Specialiștii vă prezintă care sunt terapiile de renunțare la fumat și care este costul acestora. „Țigările sunt tot mai scumpe, iar terapiile de renunțare la fumat tot mai ieftine”, a precizat dr. Magdalena Ciobanu, medic la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta și coordonator al Programului Național Stop Fumat.
Scumpirea țigărilor este o realitate. Și va continua, căci ele trebuie să ajungă la pragul minim de 3 euro pachetul. Calculând banii care se duc pe țigări o lună întreagă și adăugând dificultățile financiare prin care trec mulți dintre noi, este de înțeles numărul mare de solicitări pe care îl au centrele pentru renunțare la fumat din toată țara.
„În România sunt disponibile toate medicamentele care sunt pe piață și în alte țări. Acestea se împart în două categorii: substitutele de nicotină, și aici includem gumele și plasturii, și medicamentele fără nicotină, adică cele care conțin bupropion sau vareniclină”, a explicat dr. Magdalena Ciobanu, care a adăugat că aceste medicamente pot obținute gratuit de către pacienți prin Programul Național Stop Fumat. Cei care doresc să obțină aceste medicamente în afara programului, vor plăti în jur de 70 de lei pe 7 plasturi, aproximativ 50 de lei pe 30 de gume, 90 de lei pe medicamentele cu bupropion și între 170 și 180 de lei pentru medicamentele cu vareniclină. Spre deosebire de plasturii cu nicotină, care nu îi scapă pe utilizatori decât de obișnuința gestului de a fuma, Zyban-ul sau Champix-ul acționează asupra centrilor nervoși unde are efecte și nicotina. Ca urmare, dispare dorința de a fuma. Două luni de terapie medicamentoasă, sub control medical, pot duce la renunțarea totală, spre deosebire de substituția cu nicotină, care are un efect limitat. Practic, cu prețul dat pe țigările pe o lună și jumătate, se poate scăpa definitiv de viciu.
Fumatul este recunoscut ca boală la nivel internațional, inclusiv de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Fiind vorba despre o dependență, se recomandă combinarea terapiei medicamentoase cu psihoterapia. „În cadrul Programului Național Stop Fumat există psihologi specializați pentru consilierea celor care doresc să renunțe la acest viciu”, a menționat dr. Magdalena Ciobanu. Două ședințe de psihoterapie în cadrul programului costă 100 de lei. Ele au fost gratuite până în luna septembrie a anului trecut, dar s-a luat decizia de a se percepe o sumă subvenționată pentru a descuraja persoanele care nu sunt complet hotărâte că vor să renunțe la fumat. În orice caz, medicii susțin că terapiile de renunțare a fumatului sunt mai ieftine decât sumele care se duc pe pachetele de țigări.
Cu ce ne pot ajuta specialiștii
La specialiști vom găsi sprijin pentru găsirea „motivului”, deoarece motivul este acel lucru important care ne va susţine psihic până când fumatul devine de domeniul trecutului. Se va trece la realizarea „planului de acţiune” prin sugerarea unor „trucuri” pentru depăşirea dependenţei comportamentale, corectarea unor idei/atitudini greşite legate de perioada post-fumat, recomandarea unor metode de a parcurge mai uşor această perioadă. Urmează prescrierea de produse medicamentoase pentru diminuarea simptomelor de sevraj nicotinic. Partea bună este că semnele sevrajului sunt temporare şi se reduc pe zi ce trece deoarece neuronii încep să-şi revină, nemaifiind bombardaţi cu nicotină. Apogeul simptomelor neplăcute are loc în primele 3 – 6 zile de la ultima ţigară fumată şi de obicei acestea dispar după 2 – 4 săptămâni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News