În România sunt 4,8 milioane de fumători și deși incidența tuberculozei a scăzut semnificativ în ultimii ani, țara noastră continuă și fie lider în Europa ca număr de cazuri. Această problemă a societății românești este doar una dintre temele importante ale celei de-a 46-a Sesiune Științifică a Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", organizată în data de 11 aprilie, manifestație în cadrul căreia nota artistică va fi dată de lucrarea „Corpul uman în arta plastică”, susținută de pictorul Mircea Goția, dar și de o expoziție de fotografie.
La cea de-a 46-a Sesiune Științifică a Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", organizată de către Institut în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie pe data de 11 aprilie 2014, în Amfiteatrul "Constantin Anastasatu", Sos. Viilor 90, sector 5, in pavilionul I, cercetătorii vor analiza situația milioanelor de pacienților cu boli respiratorii.
Principalul obiectiv al acestei manifestări, care va incepe la ora 8:30, urmărește comunicarea și promovarea rezultatelor activității clinice și de cercetare ale corpului medical și academic din Institut, dar și din alte centre cu preocupări similare. Fiind în același timp centrul metodologic pentru coordonarea a patru programe de sănătate ale Ministerului Sănătății – pentru controlul tuberculozei, pentru renunțarea la fumat, pentru hipertensiunea pulmonară și pentru fibroza chistică, sesiunea devine platforma de comunicare științifică pentru acestor patologii, abordând subiectul endemiei tuberculoase în România în perioada 2012-2013, aspecte de diagnostic convențional și molecular la un eșantion de pacienți cu TB-DR, și rezultate ale programului STOP - Fumat în ultimul an.
În România sunt 4,8 milioane de fumători, din care o treime femei; aproape jumătate încep să fumeze înainte de 20 de ani. Renunțarea la fumat prin consiliere și mijloace adjuvante s-a dovedit net superioară „voinței" proprii, cu toate acestea sub 20% din fumători apelează la consiliere. Fumatul se asociază cu cancere (pulmonar, laringian, digestiv etc), boli obstructive pulmonare invalidante și afecțiuni cardiovasculare severe. În privința tuberculozei, deși incidența bolii a scăzut semnificativ în ultimii ani (de la 142,2%000 în 2002 la 73,3%000 în 2013), continuăm să fim pe primul loc în Uniunea Europeană ca număr de cazuri. Spectrul dezvoltării tuberculozei multidrog-rezistente, care a crescut ca proporție ajungând în 2012 la 4,23% din cazuri) impune măsuri sporite de diagnostic, tratament și monitorizare a acestor cazuri. Sesiunea este o ocazie de actualizare a cunoștințelor, de schimb de idei, de comunicare, de lansare de noi proiecte, fiind totodata cadrul de lansare a Registrului Național de pneumopatii interstițiale difuze și sarcoidoză iar principalele lucrări orale din programul științific acoperă o plajă largă de subiecte din patologia pneumologică, precum deficitul de alfa 1 antitripsină, reabilitarea respiratorie și ventilația non-invazivă în mediul spitalicesc și la domiciliu, abordul multidisciplinar în colagenoze, excelența în chirurgia traheală. Utilitatea bronhoscopiei cu autofluorescență și a radioterapiei în cancerul bronho-pulmonar, fenotipuri de bronșiectazii sunt alte teme ce oferă măsura activității clinice și de cercetare din Institut.
Nu în ultimul rând, lucrarea „Corpul uman în arta plastică", susținută de pictorul Mircea Goția, adaugă profilului științific o binevenită notă artistică, pe lângă expoziția de fotografie la care sunt invitați participanții.
Sesiunea își propune să aibă un rol important în stimularea cercetării științifice în viitor, în stabilirea de parteneriate în domeniul clinic și de cercetare, oferind membrilor comunităților medicale și academice un eveniment care să devină o sursă de repere profesionale și științifice. Manifestarea este creditată de Colegiul Medicilor din România cu 5 puncte de Educație Medicală Continuă.
Institutul „Marius Nasta" deține:
- cel mai mare număr de pneumologi înalt calificaţi şi recunoscuţi internaţional, cadre didactice ale Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" fiind şi centru de formare postuniversitară.
- cea mai mare secţie universitară de chirurgie toracică din ţară, cu cel mai mare număr de cazuri complexe din România (cca. 2.500 operaţii pe an),
- unica secție de terapie intensivă respiratorie din țară,
- cel mai puternic centru dedicat de bronhologie din ţară care efectuează aproximativ 9.500 de bronhoscopii anual (70% din toate bronhoscopiile din ţară!), dintre care peste 6.000 pentru afecţiuni neoplazice,
- un serviciu de explorări funcționale complexe cu îndelungată tradiție,
- un laborator de diagnostic bacteriologic al tuberculozei care este și Laborator Național de Referință
- un laborator de histopatologie cu experienţă în domeniul respirator, care prelucreaza anual cca 12.000 blocuri de parafină şi peste 5.000 de citologii,
- unul din puținele centre active de reabilitare respiratorie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News