Compania Tik Tok, lovită de criză?
Publicitate
Piața rețelelor de socializare este una incredibil de dificilă, iar dacă vrei să înțelegi mai bine concurența din acest domeniu agresiv, gândește-te că TikTok a dat deja drumul la concedieri, iar restructurările anunțate sunt la nivel global. Potrivit Playtech, mai mulți angajați TikTok și-au pierdut locul de muncă în ultima săptămână. Alții au fost rugați să se pregătească pentru o întâlnire cu departamentul de resurse umane, iar pronosticul pentru viitorul lor în companie este de asemenea unui foarte pesimist. Conform datelor obținute de Wired pe subiect, principalul concurent al Facebook trece printr-o restructurare globală. Cel mai mare risc de a părăsi compania se pare că este înregistrat de angajații europeni, iar dacă nu au primit încă o invitație la HR, aceasta ar trebui să vină în următoarele săptămâni.
Angajații TikTok din Marea Britanie, chiar și dacă nu își pierd momentan locul de muncă, au primit avertismente legate de faptul că le vor pleca mulți dintre colegi. Valul de concedieri a început luni, la prima oră, cu mulți angajați din SUA fiind anunțați că au rămas fără job imediat după ce au ajuns la muncă, după weekend. Partea cea mai tristă este că nimeni nu este în siguranță. Până și David Ortiz, unul dintre primii directori angajați de ByteDance în afara Chinei, și-a pierdut locul de muncă. După cum a detaliat chiar el într-o postare pe LinkedIn, „rolul său a fost eliminat ca parte dintr-un proces semnificativ mai amplu de reorganizare”. Informația legată de restructurări a fost confirmată și de un purtător de cuvânt al TikTok, dar într-o manieră cât se poate de sumară. Nu este clar câți oameni părăsesc compania sau din ce motive. La prima vedere, este vorba de aproximativ 100 de oameni confirmați care trebuie să-și caute un alt loc de muncă, dintr-o masă de angajați de aproximativ 10.000. Pe de altă parte, acesta este varianta oficială, realitatea are mari șanse să fie semnificativ mai cruntă.
TikTok a devenit cea mai descărcată aplicaţie mobilă din lume în 2020, devansând Facebook şi aplicaţiile sale de mesagerie, semn că pandemia de coronavirus a extins popularitatea platformei de clipuri dincolo de publicul său iniţial, adolescenţii. Potrivit firmei de specialitate App Annie, aplicaţia deţinută de grupul chinez ByteDance s-a impus în topul descărcărilor anul trecut, urmată de Facebook şi de celelalte aplicaţii aflate sub umbrela firmei, Whatsapp, Instagram şi Messenger. În urma acestora vin Snapchat şi Telegram. TikTok s-a confruntat cu o perioadă dificilă la sfârşitul anului 2019, când fostul preşedinte american Donald Trump a încercat să o interzică prin decrete, care acuzau aplicaţia că este folosită pentru a spiona americanii în numele Beijingului. Acest lucru nu i-a afectat însă popularitatea, care a explodat pe fondul restricţiilor sanitare şi al lockdown-urilor din ultimii doi ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu