TikTok ar putea fi interzis în SUA dacă proprietarul chinez al aplicației de socializare nu-și va vinde participația, după ce Camera Reprezentanților a votat în favoarea acestei măsuri.
UPDATE:
Steven Mnuchin, fostul secretar al Trezoreriei al președintelui Donald Trump, a fost primul care și-a exprimat public interesul, spunând luna trecută că a adunat un grup de investitori pentru a cumpăra TikTok.
Însă o vânzare ar fi complicată din mai multe motive, nu în ultimul rând prețul. Fiind o filială deținută integral, TikTok este greu de evaluat. Dar, ca societate independentă, ar deveni probabil una dintre cele mai valoroase platforme tehnologice din lume. ByteDance a fost evaluată la 220 de miliarde de dolari în martie 2023, potrivit PitchBook.
TikTok ar putea fi vândută cu 100 de miliarde de dolari dacă vânzarea ar include codul sursă pentru algoritmul aplicației și cu 40 de miliarde de dolari fără, a estimat luna trecută Dan Ives, director general la firma de administrare a averilor Wedbush Securities.
Orice companie suficient de mare pentru a-și permite acest lucru s-ar confrunta probabil cu provocări antitrust.
Guvernul chinez a declarat că "se opune cu fermitate" unei vânzări forțate a TikTok și că nu va permite exportul algoritmului TikTok, care reprezintă cea mai valoroasă parte a aplicației.
"Poți cumpăra numele, dar nu poți cumpăra tehnologia", a declarat Jim Lewis, un vicepreședinte senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, un think tank. "Așadar, avem o problemă de nepătruns aici. Ei pot trece legea. Dar nu ne scoate din groapă", a mai spus acesta.
O vânzare forțată a TikTok ar putea, de asemenea, să escaladeze o relație deja tensionată cu superputerea globală - și a avut deja unele potențiale efecte de represalii. China ar fi ordonat vineri Apple să elimine WhatsApp și Threads de la Meta din magazinul său de aplicații. Deși mișcarea a fost în mare parte simbolică - întrucât ambele aplicații sunt deja ilegale din punct de vedere tehnic în China - aceasta ridică perspectiva unor măsuri mai dure, conform POLITICO.
ȘTIRE INIȚIALĂ:
Legislația TikTok a fost inclusă într-un pachet de politică externă a SUA, în cadrul căruia reprezentanții au aprobat trimiterea unui ajutor extern în valoare de 60,8 miliarde de dolari (49 miliarde de lire sterline) pentru Ucraina, precum și bani pentru Israel și Taiwan.
Pachetul va merge acum în Senatul SUA, unde este posibil să fie adoptat marți. Președintele Joe Biden a declarat că va semna legislația TikTok odată ce aceasta va ajunge pe biroul său.
În cazul în care proiectul de lege va deveni lege, proprietarul popularei aplicații va avea la dispoziție nouă luni pentru a găsi un cumpărător, cu o posibilă prelungire de trei luni în timp ce o vânzare este în curs de desfășurare, altfel se va confrunta cu o interdicție.
Compania va încerca probabil să conteste legea în instanță, argumentând că aceasta ar priva milioanele de utilizatori ai aplicației de drepturile lor prevăzute de Primul Amendament, care protejează libertatea de exprimare.
Astfel de contestații în instanță ar putea întârzia semnificativ calendarul stabilit de Congres sau ar putea bloca intrarea în vigoare a legii.
Într-o declarație, TikTok a spus: "Este regretabil faptul că oficialii din Camera Reprezentanților se folosesc de acoperirea unei importante asistențe externe și umanitare pentru a da încă o dată un proiect de lege de interzicere care ar călca în picioare drepturile de liberă exprimare a 170 de milioane de americani. Proiectul ar devasta șapte milioane de afaceri și ar închide o platformă care contribuie cu 24 de miliarde de dolari la economia SUA, anual."
Directorul executiv al TikTok a făcut apel direct la utilizatorii din SUA pentru a face campanie pentru a opri proiectul de lege.
"Nu vom înceta să luptăm și să milităm pentru voi", a declarat Shou Zi Chew într-un videoclip difuzat luna trecută pe platformă și adresat utilizatorilor aplicației.
"Vom continua să facem tot ce putem, inclusiv să ne exercităm drepturile legale, pentru a proteja această platformă uimitoare pe care am construit-o împreună cu voi", a mai spus acesta.
FBI a avertizat că ByteDance, proprietarul TikTok, ar putea împărtăși datele utilizatorilor, cum ar fi istoricul de navigare, locația și identificatorii biometrici, cu guvernul autoritar din China.
TikTok a declarat că nu a făcut niciodată acest lucru și că nu ar face acest lucru dacă i s-ar cere.
În 2022, Joe Biden a interzis utilizarea TikTok de către cei aproape patru milioane de angajați ai guvernului federal pe dispozitivele deținute de agențiile sale, cu excepții limitate în scopuri de aplicare a legii, de securitate națională și de cercetare în domeniul securității.
Proiectul de lege aprobat, care include legislația TikTok, ar permite, de asemenea, SUA să confiște activele înghețate ale băncii centrale rusești pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei și să impună sancțiuni Iranului, Rusiei și Chinei, precum și organizațiilor criminale care fac trafic cu medicamentul fentanil, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu